Превантивната програма бе разработена от Общинския съвет по наркотични вещества към Община Габрово и реализирана съвместно с ОДМВР-Габрово.

Образователният модул, в чиято основа е заложена темата за рисковете при употребата на психотропни вещества, стартира в началото на октомври м.г. в Габрово, като в рамките на учебната 2017/2018 година обучението обхвана общо 476 единадесетокласници и дванадесетокласници от всички габровски училища.

Представители на общинския съвет по наркотични вещества, съвместно със служители от сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР – Габрово, проведоха поредица срещи за повишаване на информираността на младежите. В рамките на часовете на класа инспектор Диян Боев от сектор „Пътна полиция“ и специалистите от Община Габрово запознаха учениците с промените в способността за разумна преценка и безопасно шофиране, до които води употребата на алкохол и различните видове психоактивни вещества, и с последиците за водачите, извършили такива нарушения. Младежите получиха компетентна информация и имаха възможност да обсъдят със специалистите всичко, което ги интересува по важната тема за влиянието на различните психоактивни вещества върху познавателните способности, уменията за реакция и за шофиране, и т.н.

Превантивната програма, целяща ограничаване на рисковото поведение на младежите, свързано с шофиране след употреба на наркотични вещества, е одобрена от Националния център по наркомании и Министерство на образованието и науката.