С ритуала „По вода“ на Цветница в Ловеч за кумичката на празника бе избрана Христина Цанкова. Нейното венче се носеше най-бързо по течението на река Осъм и според народното поверие това е знак за нейното бъдеще. Христина е ученичка в Езиковата гимназия и танцьорка в ансамбъл „Магия“.
Малко след ритуала на Транспортен мост кметът Корнелия Маринова обяви името на новата кумичка  от сцената в кв. „Вароша“. Щастливката бе отличена с корона от цветя и други подаръци. Към препълнения с хора площад кметът на Ловеч се обърна с думите:
„За нас, ловчалии, Цветница има своето запазено място в сърцата. Затова се обръщам към всички, които живеем тук, към всички, които си идвате за празника, към скъпите ни гости– усмихнете се! Защото днес е един от най-дългоочакванитe и красиви пролетни християнски празници!“
Слово за значението на религиозния празник „Вход Господен в  Йерусалим“ произнесе Ловчанският митрополит Гавриил. Прочетен бе и поздравителен адрес от министъра на туризма Николина Ангелкова до кмета на Ловеч, в който се казва:  „Желая Ви много здраве, успехи и нови идеи за съхраняване на автентичните български традиции и обичаи“.
Сред официалните лица бяха още депутатът Милко Недялков, зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, руската делегация от Лотошино. 
По-рано в неделя в храм „Света Троица“ митрополит Гавриил отслужи Златоустова Света Литургия. Стотици миряни си тръгнаха от църквите в града с върбови клонки.
Въпреки че неделята започна с дъжд, после слънцето проби облаците и огря Ловеч. Празникът тази година се разпростря и в нови градски пространства. Освен на традиционното място в кв. „Вароша“, голям базар имаше по бул. „България“ и  Бившата казарма.

На гаровия площад „Инж. Трифон Трифонов“ пък бяха разположени различни люлки и увеселителни съоръжения. Хиляди гости се стекоха през почивните дни в Ловеч. Четири телевизионни екипа отразяваха събитията, в неделя два часа в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР в предаването „Двуглас“ звучаха интервюта и изпълнения от Ловеч.

3 КОМЕНТАРИ

  1. Кое е „АВТЕНТИЧНОТО“ на Цветница в казармата и на бул. България, както призовава кмета Корнелия Маринова. Госпожо Маринова, Вие сте за книгата ГИНЕС по бисери. За да е различно Вашето управление от това на кмета Казанджиев, опорочихте празника Цветница!!!! От десетилетия това празник на „Вароша“, дори и да е по тясно на пл.Т.Кирков, но се усещаше духовността и народността, в предходните години. Пълна простотия скара-бира в КАЗАРМАТА?! За това ли ДЪРЖАВАТА Я ПРЕХВЪРЛИ НА ОБЩИНА ЛОВЕЧ, по настояване на кмета Казанджиев?

  2. Сред официалните лица бяха още депутатът Милко Недялков, зам.- кметовете на Община Ловеч Венцислав Христов и Даниел Колев, руската делегация от Лотошино, а председателя на съвета организира празника в „Драката“.

  3. Бре, тоя Милко Недялков!
    Ако не го познаваш, ще се питаш, чорбаджия ли е, депутат ли, кой ли друг големец ли е, тъй скръстил ръце на задника си…
    Ех, пустата му Христо-Смирненска стълбица…
    Лесно се изкачва, ама още по-лесно се слиза…

Comments are closed.