ПРИТЕЖАВАНЕ НА НАРКОТИЦИ
На 6 февруари 2018 година в село Ореховица служители при участък Тръстеник към РУ Д. Митрополия извършили проверка на основание чл.83 от ЗМВР в частен дом, обитаван от 36-годишен. В спално помещение върху диван са били намерени семена на растения от рода на конопа. До тях прозрачен полиетиленов плик със сини ленти с неправилна форма с размери 5/5 см., тегло 4,82 грама. със суха зелена тревиста маса. От направения полеви наркотест тревистата маса е реагирала на „марихуана“. Назначени са експертизи. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 във връзка с ал.1 от НК. Работа продължава разследващ полицай.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА
На 6 февруари 2018 година около 10:00 часа служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и специализирани полицейски сили при ОД на МВР – Плевен са извършили претърсване и изземване на два адреса в град Плевен. Жилищата са обитавани от 35-годишна и от 77-годишен. Намерени и иззети са обща 232 броя кутии с цигари – 102 кутии цигари „Trokadero slims“ и 130 броя кутии с цигари – „Compliment blue“. Акцизните стоки са фабрично запечатани и без валиден български бандерол. По случая е уведомен дежурен разследващ полицай при ОД на МВР – Плевен и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 от НК. Нанесената щета на държавния бюджет от невнесе акциз е в размер на около 941.92 лв. Работата по досъдебното производство продължава.

На 6 февруари 2018 година около 15:50 часа служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и специализирани полицейски сили при ОД на МВР – Плевен са извършили претърсване и изземване на адрес в село Крушовица. В стопански постройки се установиха 32-годишен, 22-годишен и 25-годишен, 57-годишна и 15-годишен, и петимата от село Буковлък. Те са засечени в процес на експлоатация на инсталация за запарване, обработка и нарязване на жълто кафява листна маса, наподобяваща по вид цвят и мирис на тютюн. В помещенията са намерени чували с различна форма и вместимост, всичките съдържащи, нарязана и раздробена листна маса наподобяваща по вид цвят и мирис на тютюн с общо тегло около 1100 кг. Установената листна маса, наподобяваща тютюн и режещата машина са иззети. Нанесената щета на републиканския бюджет от невнесен акциз възлиза в размер на около 157 200 лева. По случая е уведомен дежурен разследващ полицай и е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. Работата продължава.  Сезирана е прокуратурата.

ПОЛИЦЕЙСКИ ДОЗНАНИЯ
На  5 февруари 2018 година в Първо РУ-Плевен е образувано досъдебно производство, затова че на главен път София-Русе около 17.20 часа полицаи при 01 РУ-Плевен, изпълняващи задълженията си във връзка с провеждане на специализирана операция подават стоп палка за извършване на проверка на „Мицубиши Паджеро“. Водачът не спира  и продължава по черен път. Лекият автомобил е установен от служители на ЗЖУ на земен път в близост до село Върбица. Установена е самоличността на лицата в него – водач 56-годишен пътници – 34-годишен и 54-годишна и 16-годишен, от град Тръстеник. Лицата са задържани за срок до 24 часа. Уведомен е прокурор при РП-Плевен за престъпление по чл.270 ал.1 от НК. Работа по случая продължава разследващ полицай.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 6 февруари 2018 година около 08:00 часа служители на сектор „Криминално полиция“ при Второ РУ – Плевен извършват проверка в частен дом в град Плевен, ж.к.“Дружба“, обитаван от 20-годишен. В жилището се намериха и иззеха полиетиленов прозрачен самозалепващ се плик с размери 11 х 8 см., съдържащ суха зелена тревиста маса с тегло около 5 грама. Назначени са експертизи. Уведомен е дежурен прокурор в РП-Плевен за престъпление по чл.354 „а“, ал.3, т.1 от НК. По случая е образувано бързо производство. 20-годишният е задържан със заповед за срок до 24 часа по закона за МВР. Продължава работа разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
През изминалото денонощие служители на РС ПБЗН – Плевен са погасили пожар в сухи треви в землището на село Брест. Човешка небрежност е станала причина за запалването на отпадъците и нискостеблената растителност.

На 6 февруари 2018 година в 15:49 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар на лек автомобил в автосервиз в град Плевен на ул.„Гренадирска“. Причина за инцидента са огневи работи. Унищожени са лек автомобил „Дачия Докер“, покривна конструкция – 35 кв.м.; каратаван – 25 кв.м.; опушени стени – 400 кв.м.; оборудване и машини в автосервиза. Пострадали няма. Пламъците са погасени от служители на РС ПБЗН – Плевен с един автомобил.

На 7 февруари 2018 година неправилно ползване на отоплителен уред предизвика пожар в къща в град Кнежа. Сигнал за произшествието е постъпил в 04:41 часа. Унищожени са покривна конструкция 50 кв.м.; бяла, черна и компютърна техника и домашно имущество. Пострадали няма. Пламъците са погасени от служители на РС ПБЗН – Кнежа с един автомобил.

 

ИЗТОЧНИК: МВР-ПЛЕВЕН, СТАРШИ ЕКСПЕРТ МАРИАНА ЦВЕТКОВА
07 февруари 2018 | 09:28