, 11 септември /Жанет Михова, БТА/
В три училища в града – началното „Васил Левски“, основното „Св.св Кирил и Методий“ и природо-математическата гимназия „Акад. Иван Гюзелев“, ремонтите ще продължат и след 17 септември. Другите общински училища, детските градини и детските ясли са готови да открият учебната година, имат осигурено отопление за есенно-зимния сезон, достатъчно педагогически специалисти, учебници и учебни пособия. Това съобщи пред журналисти кметът на Габрово Таня Христова.
Първокласниците в общината са 457, децата в детските градини – около 1600, общо учениците са около 3900.
В гимназията „Акад. Иван Гюзелев“ се изграждат оградата на училището и инсталацията за известяване за пожари в спортния комплекс. Строителните работи по оградата трябва да завършат до 20 октомври, а инсталацията се очаква да бъде завършена до 14 септември.
В основното училище „Св.Св. Кирил и Методий“ ремонтите вероятно ще продължат още 3-4 месеца, тъй като краят на проекта по обновяване на училищната сграда е през януари 2019 година. Учениците от началната степен ще се обучават в друго средно училище, което се намира в същия квартал, а учениците от прогимназията ще учат в сградата на техническата гимназия.
Началното училище „Васил Левски“ ще започне учебната година в нова база – на територията на закритото през пролетта училище „Цанко Дюстабанов“. В сградата, която по проект се определя като иновативна, ремонтите също не са завършили, но от общината увериха, че в част от нея ще бъдат осигурени условия за нормален учебен процес на 140-те ученици, 48 от които са първокласници.
В три детски градини също има ремонти, но от общината увериха, че те ще завършат до 14 септември.