Плевен, 10 октомври /Малин Решовски, БТА/
При голям интерес в Плевен преминават проявите, посветени на Международната нощ на прилепите. Това съобщи за БТА биологът Анелия Павлова, пещерняк от сдружение „Зелени Балкани“.
Само за ден в залата на отдел „Природа“ в Регионалния исторически музей днес преминаха над 200 деца от първи до четвърти клас от училище „Валери Петров“ и Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков“.
Павлова им разказа за живота на прилепите, за техния зимен сън и защо трябва да се опазват в природата. Чрез специално устройство тя им демонстрира как специалистите улавят звуците на прилепите. Младата биоложка демонстрира пред децата своята пещерна каска и им пояснява как учените проучват живота на дребните бозайници.
Децата сами изработват в залата на музея за себе си маска на прилеп или оригами, които отнасят в къщи за спомен от тази среща. В музея е подредена фотоизложба за живота на малките летящи животни, която се посещава с интерес и от млади хора, които идват с децата си.
В Плевен проявите, посветени на Международната нощ на прилепите, са организирани от отдел „Природа“ на Регионалния исторически музей и сдружение „Зелени Балкани“.
Международната нощ на прилепите се организира от 1997 г. по инициатива на Споразумението за опазване на европейските видове прилепи в повече от 30 държави.
В България проявите се организират от сдружение „Зелени Балкани“ в периода от 26 септември до 14 октомври 2018 г. и в тях ще участват над 15 организации, институции и граждански групи.