Европейската нощ на учените в община Долна Митрополия бе официално открита в гр. Тръстеник, НЧ“Неофит Рилски-1872″ от г-н Петър Петров, председател ОбС Долна Митрополия, който изтъкна важната роля, която има науката и научните изследвания в живота на всеки от нас. Екзопланети, светлинно замърсяване, проекта GLOBE AND NIGHT, изложба „Светлината в природата“ на Николай Димитров, наблюдения със спектроскоп(кутия за пица), лазерно астро шоу и телескопични наблюдения на Марс  бяха дейностите, включени в програмата.

Гост на събитието бе и г-жа Галя Кучева, секретар на читалището, а участници – ученици от 6 и 7 класове  с ръководител г-жа Теодора Данова, учител по физика и астрономия в гимназията в Тръстеник, деца и родители от детската градина с директор г-жа Галя Почева. Осъществена бе аудио връзка с доц.д-р Лъчезар Филчев, Институт за космически изследвания и технологии-БАН от София, който отговори на въпросите на децата за дистанционното изследване на Земята от Космоса.

Всички общински училища и детски градини получиха като дарение по едно хвърчило от NASA по проект, който предстои да се изпълнява, като децата ги изрисуваха по тема “Как си представям науката след 10 години”.
Европейска нощ на учените се осъществява по проект REFRESH. Това е абревиатура от английски език и означава Relate, Experience, Find Research Everywhere and SHare – “Свържете се, опитайте, Намерете научни изследвания навсякъде и споделете”. REFRESH  е 20-месечен проект за отбелязване на Европейската нощ на учените, финансиран от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска – Кюри на програма „Хоризонт 2020“. Ръководител е Центъра за изследвания и анализи с партньорството на Британски съвет София, Форум Демокрит и Наука БГ