Ie.f Балван, Велико Търново, 14 септември /Марина Петрова, БТА/

Изложба показа 130-годишната история на търновската противопожарна служба. Неин основател през 1888 година е Светослав Бойчев, първият българин, завършил противопожарно дело в чужбина, а първите „пожарни коли“ са представлявали тулумби/туби/, снабдени с помпи и прикачени към впрегатни коне, разказа комисар Красимир Кръстев, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.
Сега областната противопожарна служба разполага със съвременна техника и 300 служители. Обявен е и конкурс за 16 огнеборци, документи са подали 68 души, които трябва да преминат през няколко изпитни кръга, уточни той.
Честването на празника се състоя на площада в село Балван с технически демонстрации, в които участваха и представителите на доброволното противопожарно формирование към общината, днес те получиха удостоверения за завършена първоначална подготовка от заместник-кмета на общината проф. Георги Камарашев.
В рамките на честването беше осветено новото знаме на търновските огнеборци, което им беше дарено от Дарителското сдружение „Свети Иван Рилски“ в Балван. По инициатива на сдружението към Центъра за превенция и спорт в селото бяха открити две детски площадки за пътна и пожарна безопасност. Целогодишно, по график на тях ще се обучават деца от населените места в общината.
Децата от отрядите „Млад огнеборец“ в селата Самоводене и Балван показаха наученото през годината за справяне с критични ситуации. Деца от населените места демонстрираха безопасно управление на велосипеди за което получиха удостоверения от директора на ОД на МВР старши комисар Димитър Машов.