Местната депутатка от ПП ГЕРБ Йовка Тодорова отново участва в работата на ловешкия парламент след близо 4-месечно отсъствие. Това стана ясно при старта на днешното 52-ото заседание на Общински съвет-Ловеч.

Припомняме, че на 13 юни т.г. Тодорова бе арестувана. След изтичане на 72-часовата й мярка задържане под стража, Апелативният съд във Велико Търново остави в ареста общинския съветник от ГЕРБ-Ловеч Йовка Тодорова.

Искането за тази мярка за неотклонение е направено от две прокуратури – Ловешката окръжна и Великотърновската апелативна. Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Йовка Тодорова, която е общинска съветничка от ГЕРБ в Ловеч, е обвиняема за длъжностно престъпление. Разследването е за това, че за период от юни 2017 г. до март 2018 г. като служителка в Дирекция „Бюро по труда“-Ловеч не е изпълнила служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта.

С цел да набави за другиго имотна облага тя е причинила финансови вреди за 117 300 лв. на Агенцията по заетостта. Неизпълнението на служебните задължения се изразява в извършване на рекламна дейност, чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма. Не са били отразявани констатации за извършени проверки. Некоректно са попълване с необходимите реквизити на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място. Не са извършвани контролни проверки, съгласно план-график. В резултат на тази дейност, е получена облага за фирмата, която е извършвала обучението, под формата на ваучери на значителна стойност, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието.

С оглед началният етап на разследването съществува реална възможност обвиняемата да извърши друго престъпление, свързано с влияние върху хода на разследването. Това мотивира съда да потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч действията по разследването продължават.

 

От ГЕРБ-Ловеч се разграничиха от общинския си съветник.

9 КОМЕНТАРИ

 1. Би ли г-н Петър Цолов отговорил на следващото 53-о заседание на Общински съвет-Ловеч, ако има, разбира се, общински съветник усърдието да го попита – в качеството си на каква Йовка Тодорова присъства и участва в работата на 52-ото заседание на Общински съвет- Ловеч, след като тя би трябвало да е загубила правата си на общински съветник заради натрупани 4 поредни отсъствия.
  Би ли признал пак г-н Цолов дали е запознат с чл. 25, ал.1, т. 5 от Правилника и ако да, бил ли представил уведомление от Тодорова, че ще отсъства от Общинския съвет и ако липсва подобно уведомление, как би обяснил участието на Тодорова в 52-ото заседание на Общински съвет-Ловеч?
  Защото ето какво гласи гореспоменатата точка 5 от ал.1 на чл. 25 на същия Правилник:

  Чл.25.(1)Пълномощията на общинския съветник се прекратяват предсрочно:
  ………………………………………

  т.5: Когато, без да е уведомил писмено председателя на общинския съвет за неучастието си в заседанието на съвета по уважителни причини – служебна ангажираност, отсъствие от страната, заболяване и други, не участва в три поредни или в общо пет заседания на общинския съвет през годината;

  • Вместо редактора, истина ли е, че господина за който говориш, днес по време на работа получил тежка криза на ишиас?

   • Сбъркал си адресата, драги!
    Няма как да знам, не съм нито служител на общината, нито пък съм присъствал на заседанието на общинския съвет?

  • Включването на Йовка Тодорова отново в работата на Общинския съвет показва само, че ГЕРБ-Ловеч не са се разграничили от нея, както вече декларираха, а пък Петър Цолов, най-добре заплатеният с 4-цифрина заплата наш общински съветник №1, пак записва поредния гаф, за което би трябвало да му се иска оставката!

 2. Първо да изясним, че Европейски програми не предвиждат обучение за шофьорски книжки , само за професионална квалификация. ЦПО-то към което са насочвани хората им е обещало безплатно като бонус да им даде правоспособност за шофьори.

  • Само дето да изясним, че никога нищо не са учили, освен за Шофери. Курсовете за пътни машини и тем подобни имена от списъците за квалификация са проформа, нали? С бонус липса на присъствие. Целият град знаеше как ако някой иска да изкара курс за Шофер трябва да се обади на Йовка от „Борсата“. И това е от 5 години поне. Ама сега всички я жалят тази местна „жертва“. Айде не ми говорете, че не знаете как се правят курсовете? Примери за заварчици, я в Априлци, я в Троян, я на други места, а? Всички сте в кюпа, ама Йовка ви удари в земята с мащаб. За което евала и правя. Така се организира бизнес под шапката на партията-майка.

  • Ако коментаторката Татяна Тодорова е същата, за която си мисля, то тази персона, след като „оправи“ Общинските пазари, сега се напъва да е адвокат на едно професионално поведение и практика, които явно са й добре познати – което пък поражда други въпроси, които биха могли да заинтересуват прокуратурата.

 3. Като ги запреписвате пък тия текстове. Никакъв отдел не е ръководила тази особа.

Comments are closed.