Кметът на Плевен Георг Спартански снощи откри 31-то издание на Международния музикален фестивал „Лауреатски дни – Катя Попова“ като подчерта значението му за музикалния живот на града и региона.
Музикалното събитие е едно от най-старите по рода си в България, основано преди 52 години. На неговата сцена са се представили досега 554 лауреати от 41 държави, изнесени са общо 122 симфонични концерта, 24 оперни и 1 балетен спектакли.
Любомир Дяковски – директор на Плевенската филхармония и един от селекционерите на най-новото издание посочи, че в Плевен канят едни от изявените певци и инструменталисти, наградени на престижни конкурси. До неделя ще се представят на фестивалната сцена 15 лауреати от 7 държави. Кметът на Плевен откри 31-то издание на Международния музикален фестивал "Лауреатски дни - Катя Попова"
Снощи с успех трима от тях – Оана Андра от Румъния, Беса Лугичи от Косово и Михаил Михайлов, участваха в главните роли на операта „Бохеми“ от Пучини.
Предстоят „Вечер на плевенските лауреати“, гостуване на „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров, а на 7 октомври фестивалът ще бъде закрит от Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров.
Община Плевен като главен организатор на културното събитие подарява на любителите на класическата музика тези концерти и спектакли – те са безплатни за желаещите да ги чуят, каза Дяковски