Първият учебен ден за новата 2018/2019 г. продължава да вълнува учители и ученици, като от различните празненства пристигат радостни новини.  И Професионалната гимназия по механоелектротехника  в Ловеч отвори врати на 17 септември за своите ученици и учители. За пръв път новоприетите осмокласници в специалностите „Автомобилна мехатроника“ и „Компютърна техника и технологии“ влязоха в класните стаи, като получиха символа на гимназията – значка.

В своето слово инж. Ирина Стоенчева – директор на училището, се обърна към ученици, учители и родители, призовавайки за по-тесни контакти и взаимно уважение като предпоставка за по-високи резултати. Тя пожела упоритост, успехи в ученето и усвояването на избраната професия.

Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Викентий от храма „Света Троица“. Поздравления по случай първия учебен ден поднесоха гостите Даниел Колев – заместник-кмет на Община Ловеч, инж. Розка Петкова – старши експерт в РУО Ловеч, Невена Влаева – младши експерт общинска администрация. Гимназията получи и поздравителен адрес от флотилен адмирал проф.Боян Медникаров – началник на ВВМУ „Никола Вапцаров“ – Варна.

Дванадесетокласникът Тодор Пенев призова присъстващите да се включат в кампанията за набиране на средства за подпомагане лечението на нашите малки съграждани Ники и Марая.

Новата учебна година беше открита тържествено и в ОУ „Христо Никифоров”. Това стана  точно в 9 часа с изпълнение на химна на Република България от Общински духов оркестър с ръководител Тотко Рогашки.  Гости на тържеството бяха председателят на Общински съвет – Ловеч Петър Цолов, Светлана Христова – експерт в Община Ловеч, Стела Петкова – експерт в РУО – Ловеч и председателя на Училищното настоятелство Антон Цочев.

Тържеството продължи с празнична  програма, изнесена от ученици от първи клас, вокалната група на училището и седмокласници. Беше поднесен венец пред паметната плоча на Христо Никифоров, а отец Любомир Казашки произнесе  молитва за здраве  и благоденствие.

Директорът на училището Милка Аладжова пожела на учениците успехи и дръзновение и по стар български обичай плисна вода пред прекрачващите за първи път прага на училището.

Учениците бяха въведени в класните стаи под звуците на „Върви народе възродени!” в изпълнение на Общинския духов оркестър.

Училищният звънец удари и в най-старото училище по ветеринарна медицина в България. За първи път тази година  Националната гимназия посреща годината като иновативно училище, с иновации в областта на професионалното образование. Ние сме едни от първите в нашия регион, които въвеждат и дуална форма на обучение, обяви директорът на гимназията Габриела Георгиева.

Началото на учебната за ОУ“ Свети Свети Кирил и Методий“ гр. Ловеч беше дадено в 9.00 часа в училищния двор. Гости на тържеството бяха Светла Христова – старши експерт РУО – Ловеч, Найден Вълчев – Директор дирекция и Десислава Иванова – началник отдел от Общинска администрация – Ловеч, както и много родители на ученици.

За учебната 2018/2019 година за първи път влязоха 21 първокласници. Общият брой ученици е 161, като 15 деца са в подготвителна група , има 4 групи ЦДО и 2 интернатни групи в общежитието.

Тържества имаше още в  СУ „Тодор  Кирков“ в Ловеч , в училищата в село Малиново и село Александрово.

Гости на ОУ “ Васил Левски“ в. Малиново бяха Димитрина Дренска -началник отдел “ Образование, култура, вероизповедание и туризъм“, Пламен Митев – главен. експерт „Средно образование“, Ибрахим Абдиев – кмет на село Малиново, Хасан Караали – бивш директор на ОУ“ Васил Левски“, Добринка Андреева – секретар на читалище „Събуждане – 1927 Г. “ в с. Малиново.