Кулинарните празници в Лясковско продължават с Ден на кокошата чорба, който е обявен за 8 септември – Малка Богородица. Празникът в село Козаревец ще се проведе за осма поредна година, като целта е да се избере кулинарният отбор, сготвил най-вкусната чорба от домашна кокошка.

Откриването е в 11 часа в читалищния парк в селото, но още от сутринта, заявилите участие в надпреварата, ще подпалят огнищата и ще пуснат в казаните месо от кокошки, зеленчуци и подправки. Приветствията ще сложат началото на концертната програма, която всяка година тече, докато се готви прословутата вкусотия и докато журито опитва и избира най-добрата гозба. Близо 200 самодейци ще пеят и танцуват, като първи на сцена ще излязат домакините от група за обработен фолклор „Авлига” и танцьорите от козаревския клуб за народни хора.

За настроението на публика и любители на вкусната храна ще пее народният певец Петър Кирилов, а козаревчани ще почерпят изгладнелите си гости с чорбата, приготвена в голям казан, от който ще се разсипва по черпак на всеки.

В приготвянето на чорбата ще се включат кулинари-доброволци от местното читалище, а продуктите са събрани с помощта на кмета Красимира Колева от отзивчиви дарители от селото. С друг казан с чорба за кулинарната надпревара Козаревец ще бъде представлявано от пенсионерския клуб „Здравец”.

За надпреварата са записани още много гостуващи отбори, които ще готвят и ще се състезават за приза „Най-вкусна чорба от домашна кокошка”. С по два отбора се представят Драгижево и Добри дял, по един отбор ще имат Джулюница, Мерданя, Асеново, Балканци, Стрелец, Правда, Кесарево. Един кулинарен отбор „Мелпомена” ще представи лясковското читалище, по един казан с чорба ще сготвят и представители на пенсионерските клубове в Лясковец.

Общо 15 казана с вкусната чорба от кокошка ще се впуснат в съревнованието тази година. Награди ще има за първите три отбора, както и за най-атрактивния готвач, за най-красиво подреден щанд, а също за поредна година ще бъде излъчен и носител на Специалната награда на кмета на Козаревец.