Сто години след края на Първата световна войната  раните продължават да болят, те са видими. В почти всяко от нашите села има паметници, на които са изписани имената на свидните жертви, дадени в тези години. Само в село Горно Павликене на паметника  са отбелязани 63 имена на загинали във обединителните войни.

“Това отбеляза в тържественото си слово кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова при откриването на концерт-спектакъла на 18 септември вечерта в препълнения салон на Драматичен театър Ловеч. Кметът припомни, че с концерта възпяваме героите и техния подвиг. Сред тях е и нашият съгражданин полк. Пано Маринов, командир на 34-ти пехотен полк и герой в Дойранската епопея, на чието име ще бъдат кръстени улица и парка в Бившата казарма.

Едночасовият концерт-спектакъл по повод 100-годишнината от края на Първата световна война се състоеше от изпълнения на военни маршове, а между тях имаше мултимедийна програма, посветена на събитията.

Маршовете, сред които популярните „Шуми Марица“, „Булаир“, „Бдинци“, „Един завет“ и „Весели и в боя“, бяха изпълнени от Общинския духов оркестър с диригент Тотко Рогашки. Интермедията беше с акцент върху действията на 34-ти пехотен Троянски полк и Дойранската епопея, тя бе изготвена от Историческия музей с директор Капка Кузманова.

Концерт-спектакълът започна с посрещане на знамената на НВУ „В. Левски“ – Велико Търново, ВВМУ „Н. Вапцаров“ – Варна, ВФ 24 480 – Ловеч, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч, Съюза на ветераните от войните – Ловеч и Дружество „Военноинвалид“ – Ловеч.

На финала духовият оркестър изпълни на бис още два марша, като завърши с „Велик е нашият войник“.

Заместник-командирът на най-големия вид въоръжени сили – Сухопътните войски, бригаден генерал Валери Цолов, връчи почетна грамота на диригента на Духовия оркестър Тотко Рогашки и благодари на Община.

Спектакълът изгледаха народният представител Калин Василев, председателят на ОбС в Ловеч Петър Цолов, зам.-областният управител Илиян Тодоров, зам.- кметовете Венцислав Христов и Даниел Колев, секретарят на Община Ловеч Даниела Цанова, както и делегацията от Калиш, Полша.

3 КОМЕНТАРИ

 1. Ловчанлии чакат от тях паметник на загиналите във войните, те правят концерти!
  По-лесно е, а и по-либерално, колкото по-малко паметници, толкова по-къса историческа памет и хора без национална идентичност – маса, тълпа, не знаеща отгде идва и накъде отива!
  Така са говедата в кланиците!

  • Пълно безхаберие по този въпрос, паметника!
   Голям страх ги тресе, да не би да направят нещо отечествено полезно нещо и за прослава на българската войнска традиция!

   И кметът Корнелия Маринова, и областният управител Георги Терзийски, и общинските съветници, и Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч, Съюза на ветераните от войните – Ловеч и Дружество „Военноинвалид“ – Ловеч.

   Чучела без душа и капка родолюбие!

 2. Погледнете ги!
  Зам.кметът Христов разкопчан и разгърден по мутренски!
  Председателят на ОбС Петър Цолов – разкопчан и сгънат като макарон!
  Да се чудиш за тия двама ловешки управници Българска армия, българска бойна слава и българска памет воинска означава ли нещо или не!
  И какво в полза роду може да очакваш от такива „мъже“?!

Comments are closed.