Една жена е починала, а четирима други са ранени след пътен инцидент с полицейски автомобил. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Около 17.23 часа в понеделник, в дежурната част на ОДМВР – Плевен е постъпил сигнал за пътен инцидент със служебен автомобил. По първоначални данни, колата е ударила четирима души, намирали се на пътното платно след претърпян по-рано инцидент с материални щети.

Всички пострадали, сред които и полицейски служител, пътувал в служебната кола, са транспортирани за оказване на помощ в медицинско заведение, на път за болницата е починала една жена.

Водачът на служебния автомобил е тестван с техническо средство, пробата му е отрицателна, взета е кръв за лабораторно изследване. На мястото на инцидента незабавно е пристигнал директорът на ОДМВР – Плевен старши комисар Красимир Начев.

Огледът се извършва в присъствието на следовател при окръжната прокуратура. Продължава работата по изясняване на причините, довели до произшествието.Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

В същото време ето каза каза вътрешният министър Маринов:

България е сред държавите-членки на ЕС с най-лош показател по брой ранени и загинали при пътнотранспортни произшествия. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на конференция на тема „Да работим заедно, за да направим пътищата си по-сигурни – подобрен модел за управление на пътната безопасност и добри практики“ в НДК. „За мен е чест да открия днешната тематична конференция по пътна безопасност“, каза Маринов. „Пътнотранспортните произшествия и последствията от тях са сред най-актуалните проблеми не само у нас, не само в Европа, а в глобален мащаб. Всяка година около 1 млн. и 200 хил. души загиват при ПТП в света. Щетата достига милиарди долари“, каза Маринов. По думите му, ако не се предприемат спешни мерки до 2030 г- ще катастрофите ще са петата основна причина за смъртност в света. „В тази връзка е важно да се отбележи, че ЕС и отделните му държави членки вече от години работят активно за повишаване на безопасността на движението по пътищата“, коментира Маринов, цитиран от Фокус. По думите му ЕС като цяло и България в частност все още са далеч от заложените цели в стратегията по пътна безопасност. От началото на година при пътни инциденти в България са загинали 24 деца, т.е. цял училищен клас, на практика няма семейство, което да не е пряко или косвено засегнато от войната по пътищата“, каза Маринов. „На тези проблеми няма бързи и универсални решения. Факт, е че ако се използват като политическо оръжие, няма как да постигнем успех“, подчерта още министърът на вътрешните работи. По думите му ако се работи с неправителствени организации, частния сектор и се намират и предлагат конкретни решения може да сме сигурни, че правим всичко, което зависи от нас. „Безопасността на движението по пътищата е ключов приоритет на правителството, но не бива да забравяме , че тя е право и отговорност на всеки гражданин. Пътната безопасност е сложен комплекс от обществени отношения“, посочи вътрешният министър.