Над 40 лазарки възродиха най-пъстрия пролетен обичай, като обикалиха улиците на Дряново в събота, на 31-ви март.

Момичета на възраст от 6 месеца до 16 години лазаруваха за дряновци. Девойките изпълниха обреда „Лазарица“, пееха песни и четоха стихове, пожелавайки на стопаните здраве, късмет и берекет, през цялата година.

Разделени в няколко групи, девойките обходиха улиците на града и се събраха на площада пред Спортен комплекс „Локомотив“. Момичетата зарадваха публиката с народни песни и танци и взеха участие в общинския конкурс за най-красива лазарка. Ето и победителките в двете възрастови групи:
Възрастова категория до 10 години:
1. Гергана Николова – 9 г.;
2. Гергана Тодорова – 9 г.;
3. Ивелина Иванова – 4 г.

Възрастова категория 11 – 20 години:
1. Мариета Рашкова – 16 г.
2. Елица Георгиева – 13 г.
3. Карина Добрева – 15 г.

Специална награда получи Стефания Пенчева, ученичка в СУ „Максим Райкович“.

В същото време на 30 март 2018 г. децата от ДГ „Детелина“, база „Иглика”, пресъздадоха пред много гости пролетните празници: Лазаровден, Цветница и Великден.
Чрез наричания, песни и танци те разказаха за смисъла  на пролетните народни обреди – изработване на венци, събиране на яйца и тяхната символика.
Изучаването и претворяването на българските обичаи е част от дейностите, планирани в Общинския план за интегриране на ромите в Община Дряново за 2018 година. Празникът се реализира с цел популяризиране на тези дейности и представя културните традиции като част от националното ни културно богатство.
Това сближава децата, кара ги да възприемат различието като многообразие, а груповите и индивидуалните им изяви водят до повишаване на детското самочувствие, стимулират развитието на талантите им, повишават комуникативните им умения. Такива събития формират чувство на принадлежност към общността, а участието на родителите в подготовката на празника е важно за успешното партньорство между семейството и детската градина.
За своето отлично представяне децата получиха много подаръци и красива торта от Община Дряново