Възкресение Христово е денят, в който според християнската традиция празнуваме Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Това е един от двата най-големи християнски празници, другият е Рождество Христово на 25 декемри.

Ловчанският митрополит Гавриил възвести Христовото Възкресение на 7 срещу 8 април за първи път в новата катедрала „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч. Негово високопреосвещенство водеше лично службата, а после поздрави стотиците вярващи християни в храма с „Христос воскресе“.

Великденски събития имаше и в много от ловешките села. На Велика събота  от 10.00 ч. доброволците от Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” – Ловеч, заедно с жители на с. Пресяка, се включиха в боядисването на яйца. Това съобщава Донка Тончева, председател на читалището. Инициативата беше организирана от кмета Валентина Цвяткова и ръководството на НЧ”Христо Бонев 1928 г.” с.Пресяка.

В двора на църквата „Свети пророк Илия“ се събраха много млади хора. Напътствани от своите родители и баби, те с въображение се започнаха с различни техники на боядисване. Освен традиционните начини, всеки имаше възможност да изпробва интересна техника за боядисване с ориз, която бе показана една майка.

В началото кметицата Валентина Цвяткова запозна присъстващите с традициите, богатството от ритуали и символи, свързани с празника. Както традицията повелява, всеки беше намазан по челото с червено яйце за здраве от председателя на читалището Донка Тончева. Изработени бяха и два венеца, които бяха положени на иконите, които са дарени на църквата преди две седмици.

Заредена с положителна енергия, инициативата приключи с резултат много цветни нашарени яйца и вкусни козуначени кифлички. Същата вечер от 22,15 ч. миряните, жители и гости на селото, отново се събраха в църквата „Свети пророк Илия”, където заедно отбелязаха Христовото Възкресение. Отец Казашки отслужи Великденско Богослужение и всички заедно направиха обиколка около храма в търсене на Възкръсналия Христос. С „Христос воскресе! „ и „Воистина воскресе!” християните от с.Пресяка се поздравиха и отнесоха благодатния огън към домовете си.

В село Дренов  пък отбелязаха Велики четвъртък в НЧ „Пробуда-1927г.“. Още от ранни зори , преди изгрев слънце в читалището течеше трескава подготовка.Читалищният секретар Венета Христова с помощника Влади запалиха печка, загряха вода, за да сварят яйцата, да приготвят боите. Защото от отколешни дни се знае –  яйцата се боядисват на Велики четвъртък  преди изгрев слънце.

Дойдоха и главните участници от ВГ „Бодър дух“ –  нагиздени , пременени с кошнички пълни с яйца. Докато варяха яйцата, жените пееха великденски песни. Децата Влади, Теди и Поли пък рецитират великденски стихове. Първото боядисано яйце бе червено, с него бяха направени кръстчета на челцата на децата и след това бяха поставя пред иконата