Проектът „На училище с тога“ (историческа възстановка и реконструкция на антично облекло) на екип от ученици от ОУ „Васил Левски“ в Ловеч се класира на второ място, само с две точки разлика от първия, на националния кръг на олимпиадата по гражданско образование, който се проведе от 13 до 15 април  в Русе.

Той  бе презентиран и защитен от шестокласничката Стела Драгоманска.  Заедно с нея бе част от екипа, разработил проекта  – Стела Карамишева, Екатерина Събевска, Николета Маринова, Красимир Василев, които са от клуб „Културно-историческо наследство“.

Журито е останало впечатлено от презантацията, както и от образователния видеоклип, който представя  възстановка и реконструкция на тога – облекло от Древен Рим. В него учениците демонстрират по интересен начин как се облича римска тога, какви са отличителните й черти  за различните представители на обществото и как до днес се е съхранила тази древна римска дреха в съдебната система и университетите.

„Второ място! За трета поредна година в тройката.В колекцията ни липсваше само второто място. Най-голямото удовлетворение за мен е крайната цел на проекта, която постихнахме. Имаме образователен филм. Наш. Без да имаме пари, време и умения. Обаче имахме вдъхновение и ентусиазъм. Пожелавам си да заразим повече хора с нашето вдъхновение“, това написа във фейсбук ръководителят на екипа Марияна Варчева, преподавател по история и цивилизация в ОУ „Васил Левски“.

Проектът „На училище с тога“ предвижда да се направят и още образователни филми, които биха била полезни и на авторите на електронни учебници. Екипът от ученици признава, че с удоволствие работи по реконструкцията на облеклата, но доста повече трудности се срещат при заснемането на демонстрациите.

Миналата година проектът на училището „Огледалото на Древна Тракия“ спечели първо място в националния кръг на олимпиадата по гражданско образование.