Ловеч, 11 септември /Даниела Балабанова, БТА/
Шофьори на паркирани автомобили на тротоарите в Ловеч бяха глобени при съвместна проверка на журналисти и представители на Общината. Установени бяха и фирми за строителни материали, разположили стоката си на тротоара. Проверките са и по повод инициативата на Областната комисия по безопасност на движението към Областен управител „Да освободим тротоарите за пешеходците“, която е във връзка с началото на учебната годината.
При проверките бе сигнализиран сектор „Пътна полиция“ за неправилно паркираните автомобили на тротоара, след което техен служил глоби собствениците с фиш.
„Това е проблем, по който работим по график, по сигнали на граждани и като превантивна дейност от сектор „Контрол и сигурност“ към Община Ловеч“, заяви заместник-кметът Даниел Колев.
По думите му на фирмите на ул. „Стара планина“, разположили строителни материали на тротоара, вече са били връчвани протоколи за предупреждение и съставяни актове. Той увери, че проверките ще продължат.
„В голямата си част тротоарите не могат да се ползват от пешеходците основно заради паркирани върху тях автомобили, складиране на дърва и други материали, които са в нарушение с наредбите на общините. Това доведе до тази инициатива“, заяви за БТА зам.-областният управител на Ловеч Бойко Пъдарски по повод започналата инициатива „Да освободим тротоарите за пешеходците“.
По думите му следва да бъдат предприети действия от страна на ОД на МВР – Ловеч, както и всяка една община. Надявам се, че вече са започнали да прилагат закона и да отстраняват нарушителите, добави той.
Пъдарски каза още, че проблемът е сериозен и е от много години и институциите имат ресурса да го отстранят, стига да имат воля и твърдост при прилагането на закона.

Снимка: Архив