Председателят на монархически съюз „Симеон Велики“ Кирил Льосков носил заедно с премиера Бойко Борисов чудотворната икона на Св. Георги Победоносец. Събитието е отбелязано по време на храмовия празник на славянобългарския манастир на Св. Гора – Атон – „Св. вмчк Георги Зограф“. 

61-годишният ловчанлия и министър-председателят на България поели отговорността да са носачи на чудодейния лик на великия Христов мъченик, живял и пострадал при властването на римския император Диоклетиан (284-305 г.) при литийното шествие около храма на 6 май.

Ден по-късно, на 7 май, съучредителят на Федерация „Царство „България“, поел с молитвена радост и честта да е сред носачите и при литийното шествие с Аравийска икона на Свети Георги Победоносец.  За това свидетелстваха със слово и снимки очевидци.

Припомняме, че Атон монархистът Кирил Льосков бе придружаван от

 

 

 

 

 

балканджията Веско Василев, човек с разностранни идеи и инициативи, и също апологет на идеята за възстановяване на Царство България.

Тази година по решение на Св. Синод всенощното бдение в св. Обител бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий, който за първи път посещава Св. Гора като митрополит на БПЦ-БП. Заедно с митрополит Григорий съслужиха игуменът на Зографския манастир схиархим. Амвросий, игумени на светогорските манастири и скитове, монаси от братството на манастира, както и духовници от България.

Песнопенията бяха изпълнени антифонно от светогорски монаси от манастира „Григориат“ и от хора „Св. Наум Охридски“ с диригент г-н Андрей Касабов. По установена вече традиция типикар на клироса бе известният старец Антипас. Снимка на Бойко Борисов.По време на св. Литургия молитвено участие взе и Министър-председателят Бойко Борисов.Снимка на Бойко Борисов. В рамките на посещението си той се срещна с духовното ръководство на Света гора.Снимка на Бойко Борисов.

Митрополит Григорий освети обновеното Южно манастирско крило, за чието възстановяване българското правителство отпусна 940 000 лева през миналата година. Очаква се днес премиерът да се срещне и с духовното ръководство на Света гора. В делегацията участват и министрите Владислав Горанов, Николай Нанков, Кирил Ананиев, Ивайло Московски и Боил Банов.

В словото митрополит Григорий каза: „С благодатното осенение на Празника на празниците – Великден, ние сме се събрали за още една голяма духовна радост – празникът на св. вмчк Георги Победоносец, който е покровител на българския манастир на Св. Гора – Атон“. Врачанският митрополит каза още, че денят на св. Георги е отбелязан тържествено и както се полага по светогорския типик – с всенощно бдение.

„Трябва да благодарим на Бога, че и тази година сме удостоени с тази велика духовна радост да бъдем заедно в обителта на св. Георги. Да благодарим на Майката Божия, че ни е приела в своята градина, да благодарим на св. Георги за това, че пази светата обител, и че ни прие в нея“, каза още в словото си митрополит Григорий.Снимка на Бойко Борисов.

Традиционно бе извършено и литийното шествие с чудотворната икона на св. Георги Зограф.