РАЗКРИТО, ИЗЗЕТО ОРЪЖИЕ, ВЗРИВНИ МАТЕРИАЛИ И БОЕПРИПАСИ
Вчера, след проведени процесуално-следствени действия било установено, че 40-годишен от град Койнаре съхранява наркотици и оръжие. На 9 октомври 2018 година в хода на специализирана операция в град Койнаре, община Червен бряг служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Плевен, екип на „Специализирани полицейски сили“ при ОДМВР-Плевен и служители на РУ-Червен бряг по реда на чл.83, ал.1 от ЗМВР извършват проверка в частен дом, обитаван от 40-годишен. При проникване в жилището на специализирания полицейски екип собственикът оказва яростна съпротива, което налага употреба на физическа сила и помощни средства. В хода на проверката на видими места в обитаваното помещение са открити огнестрелно оръжие и вещества, наподобяващи наркотици. Незабавно е уведомен дежурен разследващ полицай и е сформирана група за оглед на местопроизшествието от главен разследващ полицай и експерт. В дома са  открити във всекидневна стая до входна външна врата към двора на имота незаконна ловна пушка – тек, 12 кал., марка „Hatsan“ с поставен в патронника ловен боеприпас и допълнителни 6 патрона 12 калибър в държач към приклада. В стопанска пристройка са намерени два пластмасови контейнера с поставени в тях 12 стъклени буркана, с вместимост по литър, пълни със суха зелена тревиста маса. Бурканите са затворени с винтови капачки и допълнително поставени под тях полиетиленови парчета с тегло 2.685 кг. В кухнята са установени кутия от цигари с 6 самозалепващи се пликчета с размери 4.5/5 см., две от тях се съдържащи жълто-кафово прахообразно вещество, а останалите четири – суха зелена тревиста маса. Открита е електронна везна.  В заграждение към двора на имота е констатирано неправомерно отглеждане на сръндак, на видима възраст 2-3 години. Уведомени са служители на ДГС-Червен бряг, които са изготвили документация и са привели животното за настаняване в ДГС-Витиня.  Зад стопанска постройка са намерени две растения от рода на конопа с височина 1.6 метра с дебелина на стеблото 2 см и 0.6 метра с дебелина 1 см., по отношение на които е констатирана видима грижа – поливане.  40-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Образувано е досъдебно производство за престъпления по чл. 339, ал.1, чл.354 „а“, ал.3, т.1 и чл.354 „в“, ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай и екип на РУ Червен бряг

ПРИТЕЖАВАНЕ НА НАРКОТИЦИ
На 9 октомври 2018 година около 17:30 часа в село Деков в жилището на 25-годишен са установени 3 съцветия от суха зелена тревиста маса, с неправилна форма и размери 3/2,5 см, 2/1 см, 2/1 см. При направен наркополеви тест веществото реагира на канабис.  Незабавно е уведомен за случая дежурен прокурор при РП Левски. Извършено е претърсване и изземване, с което е иззето полиетиленовото пликче със съдържащите се в него три броя съцветия, както и два гриндери. С извършното процесуално действие е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 354 а, ал.3, т.1 от НК. Предстои назначаване на физико – химическа експертиза. 25-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Работа по случая продължава разследващ полицай.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА
Продължават полицейските проверки в Плевен за притежаване и търговия с акцизни стоки без бандерол. На 9 октомври 2018 година около 04:20 часа при проверка в частен дом в село Буковлък са установени 20-годишен, 16-годишен и 30-годишен в момент на рязане на тютюн със специализирана машина. На адреса е извършен оглед, при който в стая на първи етаж са намерени самоделна машина за рязане на тютюн, електрическа везна, 8 чувала с нарязана жълто кафява листна маса, наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с тегло 96 кг. Тримата мъже са задържани са срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е уведомен дежурен прокурор в РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 234 ал.1 от НК. Работата продължава разследващ полицай.

На 9 октомври 2018 година за времето от 08:00 часа до 17:00 часа е проведена специализирана операция с цел недопускане и  разпространение на  акцизни стоки без бандерол. На територията на кооперативен пазар в 09:10 часа на улица „Княз Александър Батенберг“ са намерени 10 полиетиленови  плика  със жълто – кафява суха тревиста маса,  наподобяваща по цвят и мирис на тютюн с обща маса -19.900 кг. Съставен е констативен протокол. Продължава работа полицейски инспектор.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 9 октомври 2018 година служители от РДПБЗН участваха в ликвидирането на 13 произшествия. Екипи с пожарна техника гаси пожари в сухи треви в град Долни Дъбник, град Белене, село Гривица, село Бръшляница, село Комарево, град Гулянци, село Обнова, град Червен бряг. Огнеборци потушиха два пожара в отпадъци в село Опанец и в пластмасов контейнер за сметосъбиране на улица „Сан Стефано“ в Плевен.

На 9 октомври 2018 година поради техническа неизправност възникна пожар в лек автомобил „Опел“ по пътя град Никопол – село Въбел. Сигнал за произшествието е постъпил в 12:29 часа. Унищожен е двигателен отсег. Пожарът е погасен от служители на РС ПБЗН – Никопол.

На 9 октомври 2018 година възникна инцидент с технически неизправна газова бутилка в частен дом в град Левски. Сигнал за инцидента е постъпил в 11:15 часа. Незабавно са изпратени огнеборци от РС ПБЗН – Левски. Дежурната смяна е заварила туристическа газова бутилка с блокиран кран и факелно горене. Бутилката е изнесена и обезопасена.

На 9 октомври 2018 година в 11:52 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в къща в град Левски. Пламъците са потушени от трима служители на  РС ПБЗН – Левски. При огледа е установено, че вероятната причина за произшествието е късо съединение. Изгорели са домашно имущество и електроуреди. Пострадали хора няма.

 

СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 10 октомври 2018 | 09:50