ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 9 септември 2018 година около 21:30 часа е получен сигнал за настъпило ПТП на път I – 3, Бяла – Ботевград след село Обнова. Местопроизшествието е посетено от екип на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Плевен и РУ – Левски. При огледа установяват, че водачът на лек автомобил „Ауди“, 62-годишен от град Русе, при движение в посока към град Русе, навлиза в насрещната лента. Удря челно правилно движещ се в посока град Плевен лек автомобил „Фолксваген“, управляван от 26 – годишен от село Градище, област Плевен. В резултат на ПТП е починала пътничка в лек автомобил „Ауди“ – 55-годишна от село Бъзовец, област Русе. Водачът на другия автомобил и неговата спътничка – 22-годишна от Плевен са транспортирани в ЦСМП при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ – Плевен, където са прегледани и са установени охлузни и разкъсни рани. Освободени са без опасност за живота. Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол с техническо средство, като пробите им са отрицателни. При изваждане на пострадалата от лекия автомобил „Ауди“ е оказано съдействие от екип на РСПБЗН – Плевен. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен.  За престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „в“, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК продължава работа разследващ полицай.

ИЗМАМИ
Криминалисти от Плевен и Ловеч задържаха извършители на телефонна измама в Плевен. На 8 септември 2018 година в Първо РУ- Плевен е образувано досъдебно производство за извършена измама. Тъжителят – 65-годишен плевенчанин е заявил, че за времето от 11:30 часа до 15:30 часа след поредица от телефонни обаждания на мобилния му телефон е въведен в заблуждение. Непознат мъж се представил за полицай и обяснил, че се извършва полицейска операция за залавяне на измамници и телефонният номер на 65-годишния е открит в тефтера на един от заловените измамници. За да съдейства плевенчанинът е оставил найлонова торбичка със сумата от 6000 лева до контейнери за смет на кръстовище, образувано от улица „Средна гора“ и улица „Ген. Радецки“. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. От проведените незабавни оперативни действия на криминалисти от ОДМВР – Плевен и ОДМВР – Ловеч са установени извършителите на деянието – 44-годишен от село Български извор, област Ловеч, и 24-годишен от същото село. Те са задържани за срок до 24 часа като правят самопризнания за механизма на извършване на деянието. Част от инкриминираната сума в размер на 2220 лева и мобилни телефони, използвани от лицата, са предадени доброволно и се намират на съхранение в полицията. С постановление на наблюдаващия прокурор спрямо лицата е взета мярка за неотклонение задържане в ОЗСА-Плевен за 72 часа. Продължава работата.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 7 септември 2018 година в РУ – Левски е започнато бързо производство за престъпление по чл. 343 „б“, ал.1 от НК. На същата дата около 17.20 часа в град Левски на улица „Ал. Стамболийски“ е спрян лек автомобил, собственост и управляван от 42-годишна от град Летница. При извършената проверка с техническо средство „Алкотест дрегер 7510“ се установи, че управлява с концентрация на алкохол 2,82  промила. Издаден е талон за медицинско изследване. Шофьорката е задържана за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е прокурор при РП – Левски. Работа по случая продължава разследващ полицай.

На 8 септември 2018 година около 00.05 часа в Белене на улица „Възраждане“ при проверка е установено, че 57-годишен от Свищов управлява мотопед „Пиаджо“ без регистрационна табела. За извършено престъпление по чл.345, ал.2 във връзка с ал. 1 от НК е уведомен дежурен прокурор от РП-Левски. Работата по случая продължава разследващ полицай.

На 8 септември 2018 година в 07:00 часа в РУ- Червен бряг е получен сигнал за настъпило ПТП в града на булевард „Христо Ботев“. На място е изпратен автопатрул, който е установил, че 36-годишен местен жител, като водач на лек автомобил „Сеат леон“, негова собственост е реализирал ПТП като е блъснал паркиран автобус „Мерцедес“.  От извършената проверка за алкохол с техническо средство „Дрегер – 7510“ се установи, че 36-годишният управлява автомобила с концентрация на алкохол 2,04 промила. Издаден талон за медицинско изследване. Нарушителят е дал кръв за изследване. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Червен бряг. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.343 „б“, ал.1 от НК. Работата по случая продължава.

На 7 септември 2018 година в хода на специализирана операция по линия „Контрол на пътното движение“ около 20:50 часа в град Кнежа на улица „Георги Михайлов“ при полицейска проверка е установено, че 54-годишен местен жител управлява мотопед „Zhejiang taizhou wangye power“, без поставена регистрационна табела. За престъпление по чл.345, ал.1 от НК е уведомен прокурор. Образувано е бързо производство. Работа по случая продължава разследващ полицай.

На 9 септември 2018 година около 17:30 часа в хода на специализирана операция в град Червен бряг на булевард „Христо Ботев“ е спрян лек автомобил „Ауди 80“ управляван от 44-годишна от град Луковит. По време на проверката 41-годишен от Червен бряг, пътник в автомобила е извършила непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е съпроводено със съпротива срещу орган на властта – псувни, обиди и нанасяне на удар с ръка в областта на лицето на младши експерт. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Червен бряг. Образувано е бързо производство за престъпление по чл.325, ал.2, във връзка ал.1 от НК. Работа по случая продължава разследващ полицай.

Задържан е мъж, предложил подкуп на пътни полицаи от ОДМВР – Плевен. На 8 септември 2018 година около 08:50 часа в град Плевен на улица „Дойран“ полицаи спират за проверка водачът на лек автомобил „Пежо 306“ 54-годишен от село Байкал.  Мъжът е предложил на младши автоконтрольори подкуп от 30 лева, за да не изпълнят служебните си задължения, да не му съставят акт за управление на МПС без поставен обезопасителен колан. Местопроизшествието е посетено от разследващ полицай и експерт при „БНТЛ“ – ОДМВР – Плевен и е извършен оглед. В служебен автомобил „Киа сеед“ е намерена и иззета банкнота с номинал от 20 лева и банкнота с номинал от 10 лева. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен за престъпление по чл.304 „а“ от НК. Продължава работа разследващ полицай.

На 6 септември 2018 година около 18:20 часа в град Плевен на улица „Иван Миндиликов“ служители на сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР-Плевен проверяват с техническо средство 46-годишен от село Върбица – водач на лек автомобил „БМВ-320“. Дрегерът е отчел 1,70 промила алкохолна концентрация. Уведомен е прокурор от РП – Плевен за престъпление по чл. 343 „б“, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

ОТВЛИЧАНЕ
На 9 септември 2018 година в 22.50 часа в полицията в Долни Дъбник е постъпил сигнал, затова че на същата дата около 22.30 часа в частен дом в град Искър е нанесен побой на 57-годишен и  против волята му е качен в черен джип с неустановена марка. Незабавно са организирани издирвателни мероприятия. Около 00.05 часа полицаи установяват пострадалия на пътното платно на железния мост на река Искър в град Искър. При огледа е установено, че по тялото има   множество контузни рани. Той е транспортиран в СМП-Искър за преглед, а по-късно е транспортиран в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“-Плевен където е установено, че има счупени 9-10 ребро и е настанен за лечение в „Гръдна хирургия“. От проведени оперативни действия е установен извършителят на деянието  – 36-годишен от село Долни Луковит. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 142 от НК. Уведомен е окръжен прокурор при ОП – Плевен. Продължава работа разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
За периода от 7 септември до 10 септември 2018 година служители от РДПБЗН – Плевен погасиха пожари в сухи треви в землищата на град Койнаре – гробищния парк, село Загражден, село Шияково, град Плевен на улица „Осъм“, Плевен до Табаковия язовир, град Червен бряг. Погасиха два пожара в метални контейнери за сметосъбиране в град Плевен до църквата „Свети Никола“ и на улица „Княз Борис I“. Оказаха технически помощи – отключване на апартамент в Плевен на булевард „Русе“, измиване на пътното платно след разлята туба с масло в Плевен на улица „Дойран“, измиване на пътното платно след ПТП в село Крушовица.

На 8 септември 2018 година в 01:21 часа в частен имот в село Гривица изгоряха 100 бали с фураж. Причината за инцидента е в процес на установяване. Пламъците са потушени от екип на РСПБН – Плевен.

На 8 септември в 08:36 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в лек автомобил „Фолксваген Пасат“ в Червен бряг. Причината за инцидента е късо съединение. Пожарът е  погасен от екип на РСПБН – Червен бряг.

На 9 септември 2018 година в 22:31 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в склад за слънчогледов шрот в Пордим на улица „Индустриална“. До пристигането на екип на РСПБЗН – Плевен за изгорели 3 тона слънчогледов шрот. Пламъците са погасени от собственика. Предполагаемата причина за пожара е самозапалване.

СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 10 септември 2018 | 11:03