ПОЛИЦЕЙСКИ ДОЗНАНИЯ
На 22 септември 2018 година около 16.25 часа в Левски на улица „Елин Пелин“ при полицейска проверка е установено, че 57-годишен местен жител управлява мотопед „Балкан – 50“,  с регистрационен номер стар образец, неотговарящ на БДС.  Уведомен е дежурен прокурор при РП – Левски за престъпление по чл.345, ал.2 от НК. Работа по случая продължава разследващ полицай.

ДРУГИ ГРАБЕЖИ
На 21 септември 2018 година в 11:40 часа във Второ РУ – Плевен е получен сигнал от 89-годишен от Плевен. Тъжителят е заявил, че в град Плевен на улица „Васил Левски“ около 11:30 часа непознат е издърпал от ръцете му мъжка чантичка, съдържаща сумата от 60 лева, мобилен телефон „Нокиа“ и лични документи. По случая е образувано досъдебно производство и е уведомен дежурен прокурор в РП-Плевен. Работата продължава разследващ полицай.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 23 септември 2018 год. в 02.04 часа в село Садовец е проверен с техническо средство 43-годишен от селото, като водач на лек автомобил „Опел Астра“. Уредът е отчел  1,90 промила в издишаният въздух. На нарушителя е издаден талон за медицинско изследване. Задържан е за срок до 24 часа по Закона за МВР. По случая е уведомен дежурен прокурор в РП-Плевен. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 343 б, ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

На 22 септември 2018 година в 17.15 часа в село Брест на улица „Хан Аспарух“ при проверка на товарен автомобил „Пежо Боксер“ управляван от 53-годишен от същото село е установено, че МПС не е регистрирано по надлежния ред /със служебно прекратена регистрация на 17.11.2017 година/. Образувано е бързо производство  за престъпление по чл. 345 /2/ от НК. Уведомен е прокурор при РП – Никопол. Работата продължава разследващ полицай.

На 21 септември 2018 година около 05:20 часа в град Червен бряг на ул.“Антим І“ при полицейска проверка е установено, че 49-годишен местен жител управлява „Опел зафира“ нерегистриран по надлежния ред – служебно прекратена регистрация на 04.07.2018 година и поставените регистрационни табели са от товарен автомобил „Газ 53“. Табелите са иззети и се намират на съхранение в РУ – Червен бряг. По случая са образувани бързи производства по чл. 345, ал.1 от НК и по чл.345, ал.2 от НК. Уведомен е районен прокурор РП – Червен бряг.  Работата продължава разследващ полицай.

На 23 септември 2018 година около 00.20 часа в село Гостиля по улица „Георги Димитров“ водачът на „Рено Лагуна“ 28-годишен от селото при маневра удря правилно паркиран лек автомобил „Мазда СХ“. Пострадали няма. След извършена проверка с техническо средство алкотест дрегер се установи, че водачът управлява след употреба на алкохол с концентрация 2.57 промила в издишания въздух. Съставен е акт и е издаден талон за медицинско изследване. Нарушителят е задържан за срок от 24 часа. Уведомен е прокурор при РП-Плевен. Образувано е бързо производство. Работата продължава разследващ полицай.

На 24 септември 2018 година в 11:55 часа в хода на специализирана операция в град Червен бряг на кръстовище, образувано от улица „Иван Вазов“ и улица „Георги С. Раковски“, при проверка е установено, че 40-годишен от Враца, управлява  мотопед „Малагути“ без поставена регистрационна табела – нерегистриран по надлежния ред. Уведомен е дежурен прокурор при РП- Червен бряг. Образувано е бързо производство. Работа продължава разследващ полицай за престъпление по чл.345, ал.2 от НК.

На 24 септември 2018 година в 18:20 часа във връзка с план за специализирана операция в село Чомаковци е спрян водачът на „Ваз 2105“ – 18-годишен от село Камено поле, област Враца. Установено е, че младежът е използвал контролни знаци издадени за друго МПС – за лек автомобил „Опел Вектра“. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Червен бряг. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.345, ал.1 НК. Работата продължава разследващ полицай.

ДРУГИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 21 септември 2018 година в 19.00 часа в РУ- Левски е получен сигнал затова, че 10 минути преди обаждането мъж е влязъл в частен дом и е счупил телевизор. Местопрестъплението е посетено от полицейски служители. От проведените оперативни действия е установено, че 23-годишен от Левски е посетил дома за уреждане на взаимоотношения от частно – правен характер и след възникнал скандал с бастун е счупил lcd телевизор „Самсунг“ -55 инча. Стойността на повреденото е в процес на установяване. По случая  е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 216 от НК. Уведомена е прокуратурата. Работа продължава.

ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 23 септември 2018 година около 08:00 часа в град Плевен, на кръстовището на улица „Стоян Заимов“ и улица „Сан Стефано 36-годишен от Плевен, управлявайки личния си автомобил „Опел Астра, предприема завой на ляво. Не пропуска и блъска правилно пресичащата пътното платно на пешеходна пътека 60-годишна от Плевен. След инцидента лично я транспортира до ЦСМП при УМБАЛ – Плевен. Пострадалата е прегледана и е установено, че има фрактура на таза. Настанена е за лечение в клиника по ортопедия, без опасност за живота. Водачът и пешеходката са изпробвани за употреба на алкохол, като и двете проби са нулеви. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б“, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК.

На 23 септември 2018 година около 22:40 часа в град Плевен, на кръстовището на улица „Васил Левски“ и улица „Дойран“ лек автомобил „Нисан Микра“, собственост и управляван от 43-годишна от Плевен при завой наляво не пропуска правилно движещия по пътя с предимство тролейбус „Шкода Соларис“, собственост на тролейбусен транспорт – Плевен и управляван от 53-годишен от Плевен. Водачката на лекия автомобил е транспортирана в ЦСПМ при УМБАЛ – Плевен, където е установено, че има фрактура на шийни прешлени. Настанена е за лечение в клиника по ортопедия, без опасност за живота. Двамата водачи са изпробвани за употреба на алкохол, като пробите им са нулеви. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Плевен. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 343, ал. 1, б. „б“, във връзка с чл. 342, ал. 1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
За периода от 21 септември до 25 септември 2018 година служители от РДПБЗН участваха в ликвидирането на 88 произшествия. Екипи с пожарна техника гасиха пожари в сухи треви в землищата на селата Милковица, Бръшляница, Мечка, Деков, Тодорово, Търнене, Черковица, Бохот, Подем, Победа, Муселиево, Рупци, Божурлук, Бресте, Комарево, Малчика, Драгаш войвода, Каменец, Еница, Славовица, Опанец, Ленково, Искър, Одърне, Гиген, Обнова, Ясен и градовете Плевен, Долни Дъбник, Славяново, Тръстеник, Гулянци, Червен бряг, Белене, Кнежа, Левски, Никопол. Погасяваха пожари в отпадъци – контейнер за отпадъци в Плевен в ж.к.“Сторгозия“ до бл.№ 61, в селата Чомаковци, Комарево.
Оказаха технически помощи:
–  измиване на маслен разлив след ПТП на пътя Плевен на изхода за град Ловеч;
– Съдействие на самокатастрофирал автомобил на пътя между село Ореш и село  Божурлук;
– отстраняване на паднали дървета от пътните платна в Плевен, с.Муселиево, село Тодорово, село Лазарово.

На 24 септември 2018 година при пожар в дома си в град Долна Митрополия почина 60-годишен. Сигнал за инцидента е постъпил в 05:31 часа при РДПБЗН – Плевен – У ПБЗН – Д. Митрополия. Причината за произшествието е в процес на установяване. Унищожени са още покривна конструкция 20 кв.м. и домашно имущество. Пламъците са погасени от служители на УПБЗН – Д. Митрополия.

На 21 септември 2018 година в 11:53 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар на покрива на сграда в Плевен на улица „Гренадирска”.  Евакуирани са 10 човека, пострадали няма. Причината за произшествието е в процес на установяване. Унищожени са 360 кв.м. покривна конструкция. Пожарът е погасен от осем служители на РС ПБЗН – Плевен с четири пожарни автомобила.

На 21 септември 2018 година в 23:08 часа при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в лек автомобил „Сеат Толедо“ в град Койнаре.  Причината за инцидента е в процес на установяване. Нанесени са значителни материални щети по автомобила. Пожарът е погасен от служители на РС ПБЗН  – Кнежа.

На 22 септември 2018 година небрежност при боравене с открит огън е предизвикала пожар в навес в частен имот в село Мечка. Сигнал за инцидента е постъпил в 13:51 часа. По първоначални данни пожарът е вследствие от запалена суха трева на голям фронт и няколко огнища с обща площ 300 000 кв.м. Унищожени са стопанска постройка (навес) – 50 кв.м.и дърва за огрев – 25 куб.м. Пламъците са погасени от служители на ПБЗН – Плевен.

На 22 септември 2018 година в 20:32 часа при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в гаражно помещение в село Асеновци.  Причина за инцидента е в процес на установяване. Унищожени са покривна конструкция – 35 кв.м., домашно имущество; масивни складови и спомагателни постройки с разгърната площ 30 кв.м. Опушени са стени – 400 кв.м.  Пожарът е погасен от четирима служители на РС ПБЗН – Левски.

На 23 септември 2018 година в 13:42 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за горящи бали в двор в с. Българене до тютюнева сушилня. Установено е, че причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън. В пламъците са унищожени покривна конструкция кв.м. 15 и 6 тона фураж. Огънят е локализиран и потушен от екип на  РС ПБЗН – Левски.

На 24 септември 2018 година в 14:30 часа при РДПБЗН – Плевен – РС ПБЗН – Белене е съобщено, че горят сухи треви и храсти в землището на град Белене до старата могила. До пристигането на огнеборците са унищожени  посеви 20 дка царевица. Пожарът е погасен от шестима служители на  РС ПБЗН – Белене с два автомобила.

На 24 септември 2018 година в 13:45 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в суха трева и царевица в землището на град Кнежа. Предполагаемата причина за произшествието е небрежност при боравене с открит огън. При ликвидирането на пожара са съдействали земеделски производители. Унищожени са посеви 50 дка царевица. Пожарът е погасен от трима служители на РС ПБЗН – Кнежа.

На 24 септември 2018 година в 15:15 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в землището на град Кнежа. Незабавно са изпратени четирима служители на РС ПБЗН – Кнежа, които са локализирали и потушили огъня. При огледа е установено, че са унищожени посеви 40 дка царевица. Предполагаемата причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън. При ликвидирането на пожара са съдействали 3 трактора и гасаческа група на земеделски производители.

СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 25 септември 2018 | 11:30