ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ФИНАНСОВАТА СИСТЕМА
6200 къса цигари фабрично запечатани и без валиден български бандерол са иззети от частен имот в Плевен. На 27 април 2018 година около 10:30 часа служители на Второ РУ-Плевен  и служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОД на МВР извършват претърсване и изземване при условията на неотложност в частен дом в Плевен, обитаван от 35-годишна. Намерена е пазарска чанта, съдържаща 80 броя кутии с цигари /1600 къса/ от марка  „Кarelia – blue“, 130 броя кутии с цигари /2600 къса/ от марка „кarelia – slims“, 100 броя кутии с цигари /2000 къса/ от марка „gt-blek“ –  общо 310 броя кутии с цигари /6200 къса цигари/.  Всички установени  акцизни стоки са фабрично запечатани и без валиден български бандерол. Нанесената щета на републиканския бюджет от невнесен акциз възлиза в размер на около 1240 лева. По случая е уведомен дежурен разследващ полицай и дежурен прокурор в РП – Плевен. За престъпление по чл.234, ал.1 от НК е образувано досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 28 април 2018 година в  РУ- Пордим е образувано бързо производство за престъпление по чл.343 в, ал.2 от НК. На същата дата около 20:15 часа в град Славяново при проверка на документите на водача лек автомобил „БМВ 318 и“ – 22-годишен столичанин, е установено, че е без свидетелство за управление на МПС, /неправоспособен/ и шофира в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото деяние. Наказателното постановление му е  връчено лично на 21.04.2017 г., влязло в законна сила на 02.05.2017 година. Уведомен е прокурор. Продължава работа разследващ полицай.

На 29 април 2018 година около 00:45 часа в гр. Плевен, жк. „Сторгозия“ в игрална зала 33-годишен от Габрово противозаконно е повредил екран на игрален автомат. За престъпление по чл.216, ал.1 от НК е образувано бързо производство. Уведомен е прокурор при РП – Плевен. Извършен е оглед  на местопроизшествието. По случая продължава работа разследващ полицай.

На 29 април 2018 година около 00:20 часа в град Плевен служители при Първо РУ-Плевен при движение по булевард „Христо Ботев“ в посока булевард „Русе“ забелязват, че водачът на лек автомобил „Сеат Леон“ се премества на задната седалка, а пътникът от предна дясна седалка се премества зад волана. Спират автомобила и установяват, че зад волана е 21-годишен от село Кирчево, област Ловеч, на задна седалка зад шофьорското място е 44-годишен от същото село и до него на задната седалка пътувал 35-годишен от град Ловеч. От извършената проверка на автомобила е установено, че МПС е дерегистрирано и с поставени регистрационни табели на друг аавтомобил – „Мерцедес – 250д“. На предна лява седалка в закачена раница са намерени две хартиени пакетчета с размери около 5 х 3 см с бяло прахообразно вещество и едно пакетче от вестникарска хартия с размери  5 х 3см. със суха зелена тревиста маса. При обиск на 21-годишния са открити три полиетиленови пакетчета с неправилна форма със суха зелена тревиста маса и две пакетчета – едното с бяло кристално вещество, а другото с кафяво /неустановено вещество/. Веществата се иззети за експертизи. За престъпление по чл 345, ал.1 от НК продължава работа разследващ полицай. Уведомен е прокурор.

ИЗМАМИ
На 28 декември 2017 година в Първо РУ – Плевен е получен сигнал от 81-годишна плевенчанка. Тъжителката е обяснила, че на 27 декември 2017 година за времето от 13.00 часа до 15.30 часа мъж се е обадил на стационарния ѝ и на мобилния ѝ телефон. Представил се за полицейски служител и под претекст, че се провежда полицейска операция по залавянето на телефонни измамници я накарал да събере в плик наличните в дома ѝ пари. Мнимият полицай е убедил да изхвърли през терасата на апартамента събраните 1 000 / хиляда / лева и 3 / три / броя златни пръстена. В хода на проведените оперативно – издирвателни мероприятия е установено и задържано лицето, което е взело парите и златни накити – 26-годишен от село Ореховица, община Долна Митрополия. Към настоящия момент е привлечен в качеството му на обвиняем за извършено от него престъпление по чл. 209, ал. І от НК. Разпитан е пред упълномощен от него защитник, признава вината си и желае наказателното производство срещу него в Районен съд – Плевен да се води по реда на съкратеното съдебно следствие. По случая работиха служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ – ОД на МВР – Плевен и разследващ полицай под ръководството на прокурор от РП – Плевен.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
През почивните дни в периода от 27 април до 30 април служители от РД ПБЗН – Плевен погасяваха пожари в сухи треви в землището на град Плевен, ж.к. „Дружба“ и град Летница, в отпадъци в село Рупци, както и в контейнери за сметосъбиране в Плевен на улица „Хаджи Димитър“. Причините за произшествията са небрежност при боравене с открит огън и непредпазливост. Оказаха една техническа помощ – отстраняване на паднало дърво на улица „Стефан Караджа“ в Плевен.

На 29 април 2018 година в 14:55 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в кравеферма – втори стопански двор в село Драгаш войвода. При огледа е установено, че причина за инцидента е небрежност при боравене с открит огън, при който са унищожени отпадъци. Пожарът е погасен от екип на  РС ПБЗН – Никопол.

СТАРШИ ЕКСПЕРТ: МАРИАНА ЦВЕТКОВА

 30 април 2018 | 09:08