Нова катастрофа между две леки коли е станала около 11 часа днес на пътя Плевен-Ловеч. Полицейски автомобили и линейка са на мястото на произшествието. Към момента не е ясно дали има човешки жертви. От сблъсъка между двата автомобила особено големи са щетите по жигулито, съобщи наш репортер.

В същото време Окръжната прокуратура в Плевен ръководи разследване за причинена смърт по непредпазливост на 65-годишна жена при произшествие на пътя Плевен – Вълчитрън, вследствие на нарушаване на правилата за движение по пътищата. Това съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Нанка Рачева.

При произшествието има една жертва, петима пострадали – две жени, дете и двама полицаи. Всички са настанени в болници. Не е съобщено до момента да има сред тях с опасност за живота, каза Рачева.

Инцидентът е станал вчера, около 17.30 часа на третокласния път Плевен – Вълчитрън при движение лек автомобил „Фиат“ напуска пътното платно и пада в крайпътната канавка. В него са пътували 65-годишна жена, която го е управлявала, 32-годишна жена и 7-годишно дете. След тях спира лек автомобил „Рено“, в който са пътували 53-годишен мъж и 55-годишна жена, които са оказали помощ на пострадалите от „Фиат“-а жени и детето и са ги извели на пътното платно. Тогава са ударени от движещ се служебен автомобил „Опел“ – собственост на Областната дирекция на МВР – Плевен, в който са пътували четирима полицейски служители.

Починала е водачката на лекия автомобил „Фиат“. Пътувалите с нея жена и дете имат мозъчни сътресения и са настанени в „Неврохирургията“. Пострадала е и пътувалата в лекия автомобил „Рено“ 55-годишна жена, която е с фрактури на крайниците.

Пострадали са и полицейските служители, като двама от тях са с фрактури, един е настанен в „КАРИЛ“ с политравма, а двама са прегледани и освободени за домашно лечение.

Следовател от Окръжна следствен отдел при Окръжна прокуратура – Плевен е извършил оглед веднага на местопроизшествието. Образувано е досъдебно производство. Разследването се провежда под ръководството на прокурор от Окръжната прокуратура. Предстоят допълнителни огледи на МПС, които са участвали в произшествията. Предстои да бъде назначена автотехническа експертиза и съдебно-медицинска експертиза.

На този етап не може да се каже какви са причините за произшествията, каза Рачева. До момента няма повдигнато обвинение, уточни тя. Имало е мокра пътна настилка.
Ст.комисар Красимир Начев – директор на ОД на МВР в Плевен, каза, че първите два автомобила са се движили в една посока с разлика от 1-2 минути. Първият е самокатастрофирал. Вторият е спрял, за да се окаже помощ на пострадалите и в този момент полицейският автомобил е напуснал пътното платно по същата траектория по която е самокатастрофирал първият.мвр

Основно работим по няколко версии – първата е несъобразена скорост за пътните условия, и втора – при извършения оглед на място се констатираха маслени петна по пътното платно, но експертизата ще бъде категорична за причината за ПТП, поясни комисар Начев. Той допълни, че при срещата си с пострадалите те са казали, че полицейската кола е връхлетяла странично, което показва, че е загубено управлението. По думите му всички са изпробвани за алкохол.

Двете ПТП са станали в интервал от 2-3 минути. Полицейските служители са от РУ-Пордим и са изпълнявали други задачи, а не са дошли за ПТП. „Свидетелските показания показват, че травматичните увреждания на починалата жена са нанесени от полицейския автомобил. Шофьорът на полицейската кола е дългогодишен служител без нарушения“, каза комисарят. ОД на МВР е образувана вътрешна проверка, която ще разследва инцидента.

Говорителят на прокуратурата допълни, че разследването ще установи кой от водачите е нарушил закона. След експертизите и разпитите ще може да се даде отговор на въпроса вследствие на какви травми е настъпила смъртта на жената..