ПОЛИЦЕЙСКИ ОПЕРАЦИИ
На 18 февруари 2018 година около 11:35 часа в землището на град Никопол в местност „Чалана“ е извършена проверка на каруца с конски впряг, управлявана от 52-годишен от крайдунавския град. Установено е, че каруцата е натоварена с 1.0 куб. м. дърва от вида „Бряст“, без контролна горска марка и наличието на документи, доказващи законния произход на дървесината. Оказано е съдействие от служители на РДГ – Ловеч, които съставят акт по чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от ЗГ. Каруцата е иззета от служители на РДГ- Ловеч. Полицейските действия са в рамките на специализирана операция. Образувана е преписка. Продължава работата полицейски инспектор.

ПОДКУП
На 18 февруари 2018 година във Второ РУ- Плевен е започнато досъдебно производство срещу 36-годишен от град Луковит. На същата дата около 11:50 часа в град Плевен в ж.к. „Сторгозия“ на улица „Цар Самуил“ като водач на „Тойота Корола Версо“ е предложил на полицейски служители от сектор „ПП“ при ОДМВР – Плевен 20 лева, за да не изпълнят служебните си задължения –  да не му съставят акт за управление на МПС, без поставен обезопасителен колан. Местопроизшествието е посетено от разследващ полицай  и експерт от „БНТЛ“- при ОДМВР – Плевен и е извършен оглед. Иззета е банкнота с номинал от 20 лева. Нарушителят е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен за престъпление по чл.304 „а“ от НК. Продължава работа.

ПЪТНО ТРАНСПОРТНИ ПРОИЗШЕСТВИЯ
На 18 февруари 2018 година около 05:50 часа в град Плевен на улица „Иван Миндиликов“ лек автомобил „Опел Астра“, управляван от 65-годишен от село Новачене, се удря челно в навлезлия в пътната му лента и завиващ към паркинга на жп – гара Плевен лек автомобил-такси „Шевролет Авео“, с водач 53-годишен от Плевен. Вследствие на пътнотранспортното произшествие е пострадал 61-годишен от село Телиш – пътник в таксиметровия автомобил. Той е транспортиран в спешно отделение към УМБАЛ – гр. Плевен, където е приет за лечение, без опасност за живота. Водачите на автомобилите също са прегледани в спешно отделение – гр. Плевен, след което са освободени без наранявания. Изпробвани са за употреба на алкохол с техническо средство, като уредът е отчел отрицателни резултати и на двамата. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Уведомен е дежурен прокурор от РП- Плевен. Образувано е досъдебно прлоизводство за престъпление по чл.343, ал.1, буква „б“ от НК. Продължава работа разследващ полицай.

ДРУГИ КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ
На 16 февруари 2018 година около 10.00 часа при проверка в имота 34-годишна в Червен бряг е установено неправомерно присъединяване към водопреносната мрежа. За престъплението е  използвана „пвп“ тръба – 1/2 цол, един  холендър – 3/4 цола – към 1 цол и е създадено условие за не отчитане на потребената питейна вода. Местопроизшествието е посетено полицейски служители. Извършен е оглед при условията на чл.212, ал.2 от НПК, при който са иззети „в и к“ частите. Уведомен е прокурор в РП-Червен бряг. По случая е образувано досъдебно производство. За престъпление по чл.234 „в“ ал.1 от НК работа продължава разследващ полицай.

ИЗДИРЕНИ ЛИЦА – ОБЯВЕНИ НА ОБЩОДЪРЖАВНО ИЗДИРВАНЕ
На 16 февруари 2018 година в 16,15 часа в град Долни Дъбник е установена 15-годишна, обявена за общодържавно издирване с телеграма на ГДНП-София с мярка „задържане“ – напуснала дома си. Същата е предадена срещу разписка на родителите.

На 16 февруари 2018 година около 16:00 часа в село Бацова махала служители при РУ-Никопол са установили 17-годишна от София, обявена за общодържавно издирване с телеграма на ГДНП-София, с мярка „задържане“, напуснала дома си. Уведомен е инициатора. Непълнолетната е задържана за срок до 24 часа. Съпроводена е до ДВНМП гр. Горна Оряховица.

БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 18 февруари 2018 година в 22:25 часа в хода на специализирана операция на път I-3 в местност „Хумата“ при проверка с техническо средство на водача на лек автомобил „Опел Тигра“ – 26-годишен от село Радовене, обл. Враца, е установено, че управлява с концентрация на алкохол 1,66 промила. Издаден е талон за медицинско изследване. Уведомен е дежурен прокурор при РП- Червен бряг. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл.343 „б“, ал.1 от НК. Работа продължава разследващ полицай.

На 17 февруари 2018 година в РУ – Долни Дъбник е образувано бързо производство срещу22-годишен от село Буковлък.  Около 12,05 часа служители на полицията на път между Долни Дъбник и град Искър спират за проверка управлявания от него товарен автомобил „Фиат Дукато“ с транзитен номер с изтекъл срок за регистрация. Автомобилът не е регистриран по надлежния ред, за което е уведомен прокурор при РП – Кнежа. За престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК продължава работа разследващ полицай.

На 16 февруари 2018 година около 10,30 часа в село Гиген е проверен колесен трактор „Булгар“,  управляван от 49-годишен от селото, който няма документи за самоличност в себе си. Установява се, че водачът е неправоспособен и управлява МПС – колесния трактор  „Булгар“ без свидетелство за управление на МПС в едногодишния срок от наказването му по административен ред за същото деяние с наказателно постановление, влязло в законна сила на 10.03.2017 година. Уведомен е районен прокурор при РП Никопол. Образувано е бързо производство за извършено престъпление по чл. 343 в, ал.2, във връзка с ал.1 от НК. Продължава работа разследващ полицай.

На 16 февруари 2018 г. около 15.10 часа в Червен бряг при проверка е установено, че 33-годишен от село Горник, управлява мотопед „Пежо“ без регистрационна табела, и МПС не е регистрирано по надлежния ред. Започнато е бързо производство за престъпление по чл. 345, ал. 2 от НК. Уведомен е районен прокурор. Работа продължава разследващ полицай.

На 16 февруари 2018 година в 15.00 часа в гр.Плевен на улица „Цар Самуил“ е проверен 35-годишен от Плевен като водач на лек автомобил  „Мерцедес е280“ с транзитен регистрационен номер. Установява се, че водачът управлява автомобила със СУМПС с изтекъл срок на валидност през 2011 година и разрешение за временно предвижване, чийто валиден срок е изтекъл на 15.02.18 година. За констатираните нарушения на водача е съставен акт по ЗДВП. Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 345, ал.2 във връзка с ал.1 от НК. Уведомен е дежурен прокурор от РП Плевен. Работа по случая продължава разследващ полицай.

ДРУГИ ГРАБЕЖИ
На 17 февруари 2018 година в 22.06 часа чрез тел. 112 в Първо РУ – Плевен е получено съобщение, че в град Плевен в междублоковото пространство в жк „Дружба“ две жени са извършили грабеж на 36-годишен плевенчанин. Веднага на място е изпратен автопатрул. Установено е, че извършителките след като нанасят удар в областта на главата на пострадалия го повалят на земята. От външен джоб на якето му успяват да отнемат сумата от 370 лв., след което се оттеглят в неизвестна посока. Уведомен е прокурор в РП – Плевен за престъпление по чл. 198, ал. 1 от НК. Образувано е досъдебно производство.  От проведените незабавни оперативни действия са установени извършителките – 33-годишна и 25-годишна, и двете от Плевен. Задържани са за срок до 24 часа и са направили пълни самопризнания за случая. Продължава работа разследващ полицай.

ВЗЛОМНА КРАЖБА
На 16 февруари 2018 година в 14.10 часа в ПУ – Славяново е получен сигнал, затова че след взломяване на входна врата е проникнато в стопанска постройка в град Славяново е откраднат преносим компютър /неустановена марка/, аудио-усилвател /Silversonic3200/, две ел. дрелки /неустановена марка/ и други вещи. Местопроизшествието е посетено от полицейски служители. Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл. 195, ал.1, т.3 от НК във вр. с чл.194, ал. 1 от НК. От проведените незабавни оперативни действия е установен извършителят на престъплението – 28-годишен от същия град. Част от вещите, обект на кражбата, са намерени и се намират на съхранение в ПУ-Славяново. Уведомен е дежурен прокурор в РП-Плевен. Продължава работа разследващ полицай.

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА
На 17 февруари 2018 г. около 11.00 часа в хода на специализирана операция  по линия „Акцизни стоки“ служители на РУ – Червен бряг извършват проверка в лятна кухня в жилищен дом в град Койнаре, обитаван от 69-годишна. Установени са 32 кутии с цигари без бандерол, марка „American gold eagle“. Тютюневите изделия са предадени от жената с протокол за доброволно предаване. Образувана е полицейска проверка за извършено престъпление по чл. 234, ал. 1  от НК. Уведомен е прокурор при РП – Червен бряг. Работата продължава.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 16 февруари 2018 година в 07:59 часа е съобщено за пожар в стопанска постройка – барака в град Кнежа. Причината за инцидента е  небрежност при боравене с открит огън. Унищожени са покривна конструкция кв.м. 50; външно тяло на климатик; домашно имущество и малоценни уреди за селското стопанство. Пожарът е погасен от служители на РС ПБЗН – Кнежа.

На 16 февруари 2018 година пожарникари от РС ПБЗН- Плевен са загасили запален комин на жилищна сграда в плевенския квартал „Дружба“ вследствие на неправилно използване на отоплителни уреди. Няма нанесени щети.

През почивните дни за периода от 16 февруари до 19 февруари в РДПБЗН – Плевен са постъпили седем сигнала за запалени контейнери и отпадъци в градовете Плевен, Червен бряг, Левски и Койнаре. Служители от регионалните служби са загасили огъня, причинен от човешка небрежност и непредпазливост. Пожарите са без материални загуби. Няма пострадали граждани.

 

ИЗТОЧНИК: МВР-ПЛЕВЕН, СТАРШИ ЕКСПЕРТ МАРИАНА ЦВЕТКОВА
19 февруари 2018 | 10:04