ИЗГОРЯЛОТО УЧИЛИЩЕ В ЕЛЕНА ЩЕ СЕ ВЪЗСТАНОВИ ПО ПРОГРАМАТА ЗА ТРАНСГРАНИЧНО СЪТРУДНИЧЕСТВО „РУМЪНИЯ-БЪЛГАРИЯ“ 2014-2020
Община Елена спечели проект „Култура във вечността“ по Програмата за трансгранично сътрудничество „Румъния-България“ 2014-2020 г. Проектът е съвместен с румънската община Меджидия, окръг Констанца, одобрен е за финансиране и в края на месец май предстои подписването на съвместния договор в Елена.
 Със заложените в проекта дейности се цели възстановяване на старото изгоряло училище и превръщането му в художествена галерия с информационен център. Стойността на проектното предложение е 1 383 145 евро, от които 1 199 667 евро от Европейския фонд за регионално развитие, и 1 383 478 евро национално финансиране. Приносът на бенефициентите е в рамките на 2%  от общата стойност на предложението. Дейностите, които община Елена, водеща по проекта, е предвидила са за 962 330 евро, като собственият й принос  е в размер 19 246 евро. С решение на Общинския съвет е обезпечено собственото участие на общината със средства от бюджета, също и устойчивостта на проекта за пет години.
Старото класно училище в Елена, за което поколения еленчани пазят скъпи спомени, е построено през 1874 г. от тревненския майстор Уста Генчо Кънчев. Три години по-късно, по време на освободителните боеве край града, е опожарено. Повторното му възстановяване става през 1880 г. от същия майстор. Пожар изпепелява училището отново през 1985 г. и от сградата остават само основите и част от зидарията.
Опити да се възстанови старото училище общината прави през 2009 г. с проект по Програмата за развитие на селските райони, а по Програмата за трансгранично сътрудничество предложението е одобрено след повторно кандидатстване. Сегашният проект предвижда възстановяване на сградата в предишния й вид. В полуприземния етаж ще бъдат изградени модерни депа и складове за съхранение на ценния фонд от картини и икони на Музея на Възраждането. Предвиждат се още реставрационни помещения, складове, санитарни възли за посетители и персонал. На първия етаж ще се помещава информационен център и галерия, а на втория – галерия. Ще бъдат реновирани прилежащите пространства, а спортната площадка ще бъде превърната в многофункционално пространство за културни, масови и спортни събития. Освен строителството са включени дейности за културен обмен между партньорите, съвестни пленери, изготвяне на рекламни материали и каталог за популяризиране на двата града.
Срокът за изпълнение на проекта е три години.
 На снимката: така е изглеждало старото училище преди пожара
ФЕСТИВАЛЪТ „ВЕСЕЛИЕ В ЕЛЕНА“ НАДХВЪРЛИ ОЧАКВАНИЯТА НА ОРГАНИЗАТОРИ И УЧАСТНИЦИ
За втора поредна година фолклорният фестивал „Веселие в Елена“ събра стотици участници от различни краища на България. Той се организира от Народно читалище „Напредък – Елена – 1863“ под патронажа на кмета инж. Дилян Млъзев и този път на сцената се изявиха 20 състава. Пъстроцветното шествие тръгна от Даскалоливницата до откритата сцена на централния площад в града.

„За нас беше огромна чест и удоволствие да посрещнем толкова сърцати гости и участници, част от истинското веселие, което всички заедно успяхме да създадем чрез позитивизма си, доброто и приятелско взаимодействие и чрез танците, които заедно играхме.
Силата на българина е в неговото единство и нека имаме поводи да бъдем заедно и да се чувстваме удовлетворени от стореното!“ – сподели председателят на читалището в Елена  инж. Димитринка Иванова. Тя изказва благодарност на своя екип, както и на всички, които отново ги подкрепиха и станаха спомоществователи на празника – Община Елена, „Би Си Си Хандел“ ООД – гр. Елена – производител на мляко и млечни продукти, „Билтранс Велев“ ЕООД – гр. Елена – производител на месни деликатеси и еленски бут, Винарска изба Марян – с. Марян – производител на бутиково вино, ЕТ „Спектър 93 – Роза Въчкова“ – гр. Елена – производител на сладкарски изделия, Супермаркети „Царица Елена“ – Светослав Стефанов, ЕТ „Горски свят – Кристиян Дончев“ – гр. Елена – преработвател на диворастящи продукти и сокове.
Фестивалът п
о статут е с конкурсен характер, като участниците в конкурсната програма бяха оценени от квалифицирано професионално жури в областта на българския фолклор, в състав: ПРЕДСЕДАТЕЛАнтоанета Асенова – хореограф, режисьор и преподавател по български народни танци, и членове Светослав Петров – експерт „Културно наследство“ в община Елена, любител-етнограф, събирач на автентични български народни носии, и Николай Корчев – хореограф и преподавател по български народни танци.
Журито присъди следните награди:
„Продължители на фолклора“ – децата от ДГ „Радост“ в гр. Елена с ръководител Румяна Стефанова
Втора възрастова група до 14-годишна възраст – първо място за ДТС „Балканджийче“ при СУ „Иван Н. Момчилов“  гр. Елена с ръководител Йорданка Грънчарова;
Трета възрастова група до 18-годишна възраст – първо място за ДТС „Балканджийче“ при НЧ „Напредък – Елена -1863“ гр. Елена с ръководител  Йорданка Грънчарова;
Четвърта възрастова група над 18-годишна възраст в раздел автентичен фолклор:
Две трети места – ТК „Етноденс“ гр. София с ръководител Евгения Трайкова и ТК „Чифликчии“ при НЧ „Малки чифлик“ с ръководител Наташа Калчева;
Две втори места – ТФ „Ритми“ при НЧ „Зора 2001“ с. Мламолово с ръководител Радослав Новаков и ТФ „Българка“  с. Драганово с ръководител Йордан Минчев;
Две първи места – Фолклорен танцов клуб „Тончеви“ гр. Добрич с ръководител Мая Тончева и ТК „Хоро“  Велико Търново с ръководител Петър Петров;
Четвърта възрастова група над 18-годишна възраст в раздел обработен фолклор:
Две втори места – ТФ „Еленика“ при НЧ „Просвета-Разпоповци“  Разпоповци с ръководител Йордан Минчев и КХ „Фолклорна плетеница“ гр. Попово с ръководители Станимир Иванов и Ели Димитрова.
Две първи места – ТФС „Йосиф Йовчев“ гр. Полски Тръмбеш с ръководител Красимир Илиев и ТК „Животвор“ при НЧ „Светлина – 1924“ с. Пролеша, обл. Софийска с ръководител Поля Цвяткова.
Специална награда на журито за стил и характер отиде при Клуб за народни танци „Жарава“ с. Първомайци С РЪКОВОДИТЕЛ Стелиан Кънчев.
Награда на журито за най-атрактивна група получи Женски танцов състав „Надежда“ при НЧ „Нива – 1898“  с. Балван с ръководител  Николай Събев.
Специална награда на кмета на община Елена за цялостно творчество и дългогодишна професионална дейност беше присъдена на Станимир Иванов, главен художествен ръководител на ПТА „Северняче“ , ПТА „Северняци“ и КХ „Фолклорна плетеница“ гр. Попово.
Специалната награда на фестивала „Веселие в Елена“, осигурена от организаторите се присъди на ПТА „Северняче“  и  ПТА „Северняци“  от гр. Попово с ръководители  Станимир Иванов и Ели Димитрова.
Всички участници и наградени получиха плакет, грамоти и диплом, кошница с дарове от Еленския балкан, както и саксия с цъфнало мушкато.
В неделния ден, 29 април – Световен ден на танца, на площада имаше открит урок по народни танци, който проведоха членовете на журито Антоанета Асенова и Николай Корчев с участници в съставите и граждани.
Струвайте добро, богатейте с добри дела!!!
Не закъсняха и отзивите за фестивала. „Отправяме най-сърдечни поздравления по повод фолклорния фестивал „Веселие в Елена“ до всички вас – хората, участвали в организацията му. Вашата упорита работа е еталон за родолюбие, вашата всеотдайност – пример за подражание. Щастливи сме, че бяхме част от този празник, който остави в сърцата ни положителни емоции и едно прекрасно изживяване в Еленския балкан. Бъдете здрави, вдъхновени и много успехи в благородното читалищно дело“! – пише в поздравителния адрес до председателя на еленското читалище и самодейците  Вяра Георгиева, читалищен секретар в с. Мламолово.
Снимките от празника са на Христо Стоянов