Габриела Николаева Бамбалска от IX „г“ клас с ръководител Мариана Москова получи бронзов медал от Националната изложба-конкурс за детска рисунка „Св. Трифон Зарезан“, проведен в гр. Сунгурларе, обл. Бургас.

 

Конкурсът е под егидата на Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата – гр. София, Регионално управление на образованието – гр. Бургас, община Сунгурларе и Център за подкрепа за личностно развитие – Общински детски комплекс, гр. Сунгурларе, посветен на традиционния празник на лозаря и винаря и на Деня на гр. Сунгурларе – 14 февруари, като има за цел съхраняване и популяризиране на този българския народен обичай. Бронзов медал за Габриела Бамбалска от Национален конкурс-изложба за детска рисункаУчастници бяха ученици от цялата страна от 7 до 18 години, разпределени в три възрастови групи: 7 – 10 г., 11 – 14г. и 15 – 18 г.

*******

Седмокласникът Иван Караджов се класира на първо място в училищния кръг на Националното състезание по правопис на английски език Spelling Bee, което се проведе на 28 февруари в Профилирана природо-математическа гимназия. Иван Караджов и Зорница Банкова – победители в Spelling Bee 2018Иван изпревари Зорница Банкова от 6 клас,  за която остана второто място. Победата дойде с думата „borrow” след 24 оспорвани кръга. И двамата призьори се класират за следващия регионален кръг, домакин на който ще е ППМГ – Ловеч, в края на март.
Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което участниците произнасят буква по буква различни думи на английски. Над 7000 ученици на възраст до 14 години от рекордните 311 училища от цялата страна се състезаваха в тазгодишното състезание. Участниците се подготвяха по предварително изготвен списък от 500 думи още от началото на декември.
Целта на състезанието е да повиши интереса на учениците към изучаването на английски език и да подобри знанията им чрез забавни и интерактивни дейности.
Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и под патронажа на Министерството на образованието и науката.
Профилирана природо-математическа гимназия – Ловеч е разкрита през 1971 г. с постановление на Министерски съвет и Заповед № 608 от 08.06.1971 на Окръжен народен съвет Ловеч. Основната задача на новосформираната гимназия и е да дава по-висока математическа култура на ученици с подчертани способности и наклонности в тази област.
   В настоящата сграда е от 1982 г. От 1992 г., освен по математика, в гимназията се осъществява профилирано обучение по биология и здравно образование и химия и опазване на околната среда, което променя статута й на природо-математическа.   
   Постепенно в ППМГ се осъществява профилирано обучение по информатика, а през учебната 2010/2011 г. и по информационни технологии. Приоритетни стават природните науки, езиковата подготовка и хуманитарното образование. От учебната 1996/1997 ППМГ – Ловеч прави прием в една паралелка пети клас за млади математически таланти.