Заместник министър-председателят Томислав Дончев и министърът на икономиката Емил Караниколов взеха участие в церемония за първа копка на завод за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили в Плевен.

Германската компания-инвеститор на завода е най-големият производител в Европа и четвърти в света на електрически системи и автомобилно окабеляване. Инвестицията в Плевен възлиза на около 32 млн. евро и ще осигури над 2000 работни места, което я нарежда сред най-големите в региона за последните десет години.Караниколов: С новия завод в Плевен за автоинсталации целим стабилизиране на региона

Вицепремиерът Дончев поздрави инвеститорите за решителността и смелостта да стартират производство в България и подчерта ключовата важност на новооткритите работни места като фактор за завръщането на квалифицирани кадри в България. По думите му това е тенденция, която може да промени бъдещето на страната ни към по-добро, а новият завод е доказателство, че започва процес по реиндустриализацията на Северна България.

Заводът ще бъде отворен частично до края на тази година, а през 2020 г. ще заработи на пълен капацитет