Български, немски, английски и германски войници и офицери обсадиха входа на Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев” в Ловеч, пред която на 12 септември (сряда) беше организиран музей на открито. Експозицията за един ден представяше хладни и огнестрелни оръжия, униформи и реликви от периода на Първата световна война (ПСВ), известна тогава като Голямата война. Събитието е част от програмата на Община Ловеч, посветена на 100 години от края на ПСВ (1914 – 1918), програмата обхваща целия месец септември.

Във военната изложба участват представители на НД „Традиция“ от регионалните клубове Ловеч, Велико Търново, София и Троян-Априлци-Севлиево. Облечени в съответните униформи от епохата, те с удоволствие разказваха и демонстрираха на любопитните ловчалии за отминалите събития и старите оръжия. Така бе възобновен спомена за славната 9-а пехотна Плевенска дивизия и 34-ти пехотен Троянски полк.

Изложението бе разгледано и от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, която прояви подчертан интерес към изложените експонати и изслуша разказа на доброволците.

По-късно същия ден кметът прие в кабинета си юриста Огнян Маринов, председател на Национално дружество „Традиция“, и Владимир Веселинов, зам.-председател на ловешкото дружество. Набелязани бяха какви исторически възстановки ще бъдат проведени през следващата година в Ловеч.

Същия ден от 17.00 часа в библиотеката бе представянето на книгата „Животописни бележки: Спомени за генерал-лейтенант Владимир Вазов, командир на 9-а пехотна Плевенска дивизия 117-1918 г.“ Това е издание на Регионален клон „„34 пехотен Троянски полк” Троян-Априлци-Севлиево при Национално дружество „Традиция”.

Община Ловеч, пресцентър

12.092018 г.

1 КОМЕНТАР

  1. Ловеч няма паметник на загиналите във войните, каквото и да правиш друго във връзка със 100 години от Първата световна война, е смешно, позорно и недостойно по отношение на паметта на онези ловчанлии, загинали през тези три войни между 1912-1918 години! Настоящият кмет/ица не би трябвало и носа да си показва на събития по повод на тази годишнина, но, явно или културата й е твърде пестелива, или безочието й подобаващо голямо, или просто няма какъвто и да е рефлекс
    към обществените събития! Все пак 100 години от Първата световна война не е празник на село Тепава, Скобелево, Йоглав и т.н.

    Впрочем, ето ти повод и за друго „честване“ –
    ЛОВЕЧ – 100 ГОДИНИ БЕЗ ПАМЕТНИК НА ЗАГИНАЛИТЕ ВЪВ ВОЙНИТЕ СЛЕД ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!

Comments are closed.