С изложение базар бе открит форумът „Мостове за социално ангажирани предприятия“ в Ловеч, който ще продължи и утре /6 октомври/. Събитието е посветено на темата за социалната икономика в регион Ловеч и се организира в рамките на пилотния проект по Регионална социална икономика „Региони 2018“, ръководен от ГД „ГРУПА“ на Европейската комисия. То събира представители на малък и среден бизнес, социални предприятия, професионални училища и социални услуги от региона, представители на централната и местна власти, както и на ЕК.

Форумът бе открит от кмета на Ловеч Корнелия Маринова, която припомни, че през миналата и тази година две предприятия и услуги в общината са отворили врати, а в началото на следващата година ще бъдат открити още хиляда работни места.
Светлана Ангелова, заместник-председател на парламентарната Комисия по труда и социалната политика, посочи на откриването, че на първо четене вече е приет Законопроект за предприятията на социалната и солидарна икономика, който до края на октомври ще бъде факт.

Социални предприятия от Ловешкия регион, от Велико Търново, Пловдив и София участват в изложението базар, заяви за БТА Мая Василева, началник отдел в Община Ловеч.

„Целта на форума е социалните предприемачи да покажат своята дейност, същевременно да срещнем бизнеса с хората, които правят нещо, заети в рамките на социалните услуги или извън тях, да се опитаме да намерим техните сходни опорни точки и да създадем контакти между тях, за да можем да ги подпомогнем“ каза още Василева.

Форумът ще продължи с дискусии по темите: „Достъп до ресурси и пазари“, „Дигитален маркетинг“, „Допълваща“ заетост“ и „Решение „един за всички“. Идеята е да бъдат откроени основните проблеми, но и породени интересни и работещи идеи.

В утрешния ден ще бъдат представени идеите от тематичните форуми за дискусии. Общината Ловеч ще отличи организациите с най-добре представена практика или идея и ще връчи специална награда за социално ангажиран предприемач.
Проектът се изпълнява съвместно с Българския център за нестопанско право (БЦНП