По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново, пенсионерка, подпалила чужд имот е осъдена на една година лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с три години изпитателен срок.

Гинка Г. е призната за виновна за това, че на 10.04.2017 г. в с. Обединение, ул. „Осемдесет и седма“ запалила сграда – двуетажна къща с пристройка и навес, на значителна стойност – 12640 лв., собственост на Н. М. и Д.К. Престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК. Обвиняемата е осъдена да заплати на гражданските ищци 4216 лева, за причинените имуществени вреди.

Пострадалите придобили по наследство имот в с. Обединение, на ул. „Осемдесет и седма“, съседен на дома на обвиняемата. Пострадалият Н. М. посещавал имота всяка седмица, като през останалото време за него се грижел Н. Н. На 10.04.2017 г. Н. Н. заварил обвиняемата в имота на и между тях възникнал конфликт, по повод на извършвани кражби от пенсионерката. Н. Н. я изгонил, което я ядосало. Поради тази причина обвиняемата решила да запали имота. Изчакал го да си тръгне и през дупка на оградата влязла в двора на къщата. Запалила клечка кибрит и я хвърлила върху черга, до входната врата на пристройката. Изчакала, пламъците да се разгорят и си тръгнала, удовлетворена от стореното. Междувременно пожарът обхванал пристройката и навеса, който изгорели.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.