Пет автомобила изгоряха в Ловеч през миналата нощ, видя наш екип. Палежът е станал на паркинга в близост до местна дискотека и до офиса на ПП ГЕРБ.

Две от унищожените коли са луксозни лимузини. Тепърва ще става ясно дали пожарът е умишлен или е възникнал като резултат на техническа неизправност на някое от четириколесните автовозила.

Според очевидци, обитатели от близките до паркинга жилищни блокове са се включили в гасенето на пламъците.

Към този час официалното изявление на пресцентъра на Областната полицейска дирекция по случая гласи следното: В РУ Ловеч е образувано досъдебно производство и се разследват причините за пожар възникнал около 02.00ч. на 13 февруари на паркинг до бл. „Мир“ в града. По първоначална информация огънят е унищожил 5 автомобила и 1 частично (задна лява броня и калник). Работата по случая продължава.

 

Това е вторият подобен инцидент в Ловеч за по-малко от седмица. На 08.02.2018 год. oколо 04.00 часа в РУ Ловеч бе получен сигнал, че на паркинг на ул. „Александър Кусев“ в града горят два автомобила: „Фиат Мултипла“, собственост на мъж от гр.София и товарен автомобил „Мерцедес“ без регистрационни номера, притежание на жител на гр.Ловеч.

 

 

 

 

 

Превозните средства са напълно унищожени.

При пожара няма пострадали хора, а по случая е образувано досъдебно производство, в хода на което да се изяснят причините за пожара.

Работата продължава.

Към момента няма улики между двата пожара да има нещо общо.

Последните палежи, може би, са добър повод да си припомним, че в Ловеч коктейлът „Молотов“ е универсалният заместител на закона. Или поне беше такъв. Най-вече при споровете и кавгите между местните производители на тестени изделия кой от тях къде и колко да продава, на каквито станахме свидетели на повече от един път през 2010 година. Според дълголетни труженици в бранша, тогава пироманските страсти припламвали сред задругата и заради финансовата криза, оредяващите жители на региона и силно занижената покупателна способност на населението по долината на р. Осъм.

Починът „Унищожи конкурента с огън!“ ту затихва, ту се разгаря с нова сила в Ловеч. 11 октомври, 2010 г., е датата, когато той влиза за последно в употреба в най-голямото селище по долината на р. Осъм. Денят е неделя. Около 3,30 ч сутринта в идеалния градски център е овъглен до ламарините павилионът за тестени закуски на ЕТ „Валерия – Валери Апостолов“ – Плевен. Обектът, който се намира на 200 м от местното РПУ и се охранява от СОТ, се опожарява за трети път за 60 дни. Щетите от палежа надхвърлят 60 хил.лв. Бива образувано досъдебно производство. Няма задържани по случая. От МВР-Ловеч отказват коментар поради забрана от дознателите.

„Нападенията срещу нас са дело на местни наши конкуренти. Един от тях ме заплаши с жест, че ще падне главата ми, ако не преустановим дейността си“, проплака тогава пред наш екип Десислава Апостолова от Плевен. Тя и съпругът й Валери Апостолов  стопанисват под наем баничарницата с размери на хотелски плувен басейн.

Според нея, третата огнена атака срещу баничарницата им е или с коктейл „Молотов“, или с друг вид запалителна бомба. После първото нападение обектът им дъхтял на бензин, след второто – на нафта, а подир последното – мирис нямало. По време на втората атака маскирани мъже пребили с метални пръти съпругът й и свекерът й. За последните два месеца пак неизвестен агресор пък им рязва четири пъти елкабелите на обекта.

„Към момента щетите ни общо са шестцифрена сума. Собственикът на обекта, който е софиянец, ни съветва да се откажем. Няма да го сторим, защото вярваме в думите на Бойко Борисов, че ще заживеем в по-добра България в следващите четири години!“, добави в онези злощастни за фамилията й дни Д. Апостолова.

Огнените отблясъци от съперничествата между ловешките баничари са като новогодишен фойверк обаче спрямо пожарищата от хлебната война, която се разпалва в Ловеч пак през 2010 г.

Последният палеж от хлебарските междуособици е от 28 юни. Тогава около 02,30 ч сутринта сред охранявана площадка, северно от местния затвор, общо 5 товарни буса и „Форд Фиеста“ биват опожарени като след пряко попадение на ракети „Харпун“ /въздух-земя/.

Сред унищожените товарни коли са два мерцедеса „308 Д“, „Пежо Боксер“, „Мерцедес“ 409″ и „Форд Транзит“, от тях едни са с ловешка, втори – с плевенска, а други – със софийска и монтанска регистрации. Автовозилата жертви се стопанисват до едно от ЕТ „НАНКОВ 932-НАНКО НАНКОВ“, регистрирано по ф.д. – 244/1993 г. на Ловешки окръжен съд, със седалище и адрес на управление: Ловеч, кв. „Продимчец“, ул. „Полк. Жребков“ – 40. Дружеството се управлява и представлява от Нанко Петков Нанков, а сред предмета му на дейност водеща е дистрибуцията за Ловешко на софийския хляб „Симид“ и производството на тестени изделия. От палежа пострадаха и близки сгради. Според Петко Петков, син на титуляра на фирмата, щетите надхвърлят 60 000 лв. По случая бе образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

„Това е петият палеж на наши автомобили. До момента са ни унищожени общо 12 коли. Атаките са дело на конкуренти от града. Чрез тях се опитват да ни накарат да продаваме продуктите си на техните по-високи цени. Няма да отстъпим“, добави Петко Петков.

Наша проверка откри тогава, че първите огнени атаки срещу автопарка на ЕТ „Нанков 932“ са от от 2004 г. На 31 юли около 2 ч сутринта в ловешкия кв. „Продимчец“ неизвестни наемници опожаряват аудито и два микробуса на фирмата, която тогава зарежда с тестени изделия търговски обекти в Плевенско, Троянско и Великотърновско. На 12 август, пак два часа след полунощ, в троянското с. Голяма Желязна пред дома на хлебопласьора Илия К. изгарят „Форд Транзит“ и „Фиат Дукато“. Следва нов палеж на коли на ЕТ „Нанков 932“ в Продимчец, а през 2010 г. срещу 16 март в с. Сопот й биват унищожени „Форд Транзит“, мерцедес и пежо.

През 2004-а бива палена на два пъти отново от неизвестни пиромани и семейството фурнаджии Медиха и Айгюн Ходжови от Ловеч. Първия път пламна техен сграден имот, а вторият път на 1 декември пред дома им на ул. „Люлин“ в кв. „Гозница“ им изгоряха „Ситроен С 25“ и два буса „Мерцедес“. Преди 14 години полицията призна единствено, че нападателите са действали с бутилки със запалителна течност.

През 2010 г. Николай Капелов от ЕТ „Нанков 932“ заяви, че и при петте нападения срещу колите им оръжието на подпалвача е едно и също – коктейл от нафта и бензин. При последното от тях полицията успява да открие и нова улика срещу престъпните пиромани – стъпков отпечатък.

Капелов твърди, че е заплашван на няколко пъти със смърт от конкуренцията, даже – пребит с бухалка и залят предупредително със запалителна течност.

„Крещяха ми да не карам хляб в ловешкия квартал „Гозница“, както и да не го продавам на по-ниска цена от тяхната“, спомни си тогава мъжът с ръст на американски кечист.

Той обаче премълча кой е агресивният им противник.

 

2 КОМЕНТАРИ

  1. Ловешката полиция е една от добрите илюстрации, до какво положение може да се стигне, когато изгониш или насилствено пенсионираш професионалистите, особено след първата половина на 90-те години на 20 век!

  2. Гнус ме е от тея, целият град страда от делата им.

Comments are closed.