Районен прокурор Пламен Петков днес встъпи в длъжност на административен ръководител на Районната прокуратура в Плевен, съобщиха от ведомството.
Решението е взето от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на 19 септември т.г.
Петков има над 17 години юридически стаж в Районна прокуратура-Плевен. В Концепцията си за управлението й той е посочил натрупан опит и познаване на добрите страни и проблемите в нея. Предвижда да запази създадени добри практики и да подобри тези, които са недостатъчно ефективни.
Данните от 2017 г. нареждат Районната прокуратура в Плевен на трето място по внесени прокурорски актове /1171 бр/ и на четвърто място по брой изпратени присъди за изпълнение от прокурор /812 бр./.
Петков възнамерява да активизира дейността на прокурорите по дела, разследването на които продължава над шест месеца, да се намали броя на върнатите от съда дела, да поддържа практиката за съвместни съвещания между прокурори и разследващи органи, да се намалят оправдателните присъди, да се увеличи броят на съкратените процедури за разследване и прозрачност в работата на прокуратурата, се посочва в съобщението от Апелативната прокуратура.