Плевен ще бъде един от градовете домакини на националната екоинициатива „Стара хартия за нова книга“, съобщиха от общината.

Кампанията дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци.

Тазгодишното издание на „Стара хартия за нова книга“ стартира на 8 септември, а Плевен ще бъде домакин на 24 септември. Всички малки екоактивисти могат да предадат стара хартия за рециклиране и да получат нова книжка от 10.00 до 14.00 ч. на пл. „Възраждане“ пред община Плевен. Събитието се организира със съдействието на общата и регионалната библиотека. Децата, донесли допълнителни 5 кг хартия, ще получат втора книжка с екотематика.

Началото на каузата „Стара хартия за нова книга“ е поставено на 15 септември 2013 г. с идеята всяко дете от ранна възраст да се учи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. За 5 години са се включили близо 26 250 деца. Предадени са за рециклиране 133 т хартия и са раздадени 29 600 книжки. Спасени от изсичане са 1730 дървета.