В ЧСУ ”Юрий Гагарин”, СОК ”Камчия”, от 16 до 19 март 2018г., се проведе 50-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда. Участваха 120 ученици от 7 до 12 клас, в четири възрастови групи.

Учениците от ПЕГ Георги Любенов – III възрастова група с преподавател- Елена Патаринска и Трифон Попов – IV възрастова група с преподавател-Виолетка Нетова мериха сили със състезатели от НПМГ ”Акад. Любомир Чакалов” и СМГ ”Паисий Хилендарски” гр. София.

Националният кръг на интелектуалното състезание, което е сред най-старите в България донесе успех на младите химици от ПЕГ”Екзарх Йосиф I” – Ловеч. Учениците от ПЕГ достойно представиха област Ловеч по химия и опазване на околната среда и показаха, че освен чужди езици в гимназията се изучава и химия на конкурентно ниво.

Трифон Попов е с резултат –Мн. добър(5,00) и заема 15 място. Първите 11 ученици от IV възрастова група продължават обучението си с преподаватели от СУ – гр. София и четирима от тях ще представят България в Международната олимпиада по химия.

Престижната 50-та Национална олимпиада традиционно , за III-та и IV-та група, се състои от два етапа, които се провеждат в два последователни дни. Първият етап се състои от тема, съдържаща теоретични задачи – 5 часа, а вторият – от експериментални задачи с продължителност 3 часа. Заедно с теорията и експеримента в състезанието, младите химици разгледаха и уникалния авиокосмически център с планитариум, посетиха Славянския център и Музея на кристалите в комплекса.
Преподавателите по химия на учениците Георги Любенов и Трифон Попов от ПЕГ”Екзарх ЙосифI” – Ловеч изказват огромна благодарност за постигнатите резултати в едно трудно , но престижно състезание. Пожелаваме им следващата година да бъдат сред първите десет.

*****

За първи път дебати на немски език В ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ в Ловеч. Международният проект „Младежки дебати на немски език“ съществува в страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика от 2005 година и се организира от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия и няколко фондации.

Целта на проекта е да подтикне младите хора на Европа към критично отношение по важни и актуални теми за училището и обществото, да подобри техните умения за аргументация (особено важно при изпита за сертификат „Езикова диплома“) и за свободно изразяване на немски език.

През 2018 година България за първи път се включва в този проект с няколко пилотни езикови гимназии, сред които и Ловешката Езикова.

В началния етап в дебатите участваха всичките 72 ученици от 11 клас, които изучават немски като първи чужд език. Големият брой участници дава право на училището да излъчи за регионалния финал трима. В часовете по немски всички дискутираха по избрани от тях теми, свързани с училищния живот. До двата полуфинала достигнаха осем ученици, от които за училищния финал журито избра най- убедителните четирима.
На 15 март в зала „Америка за България“ пред многобройна публика се проведе училищният финал.
Финалистите Александра Балканска, Данаил Дончев, Теодор Филипов, и тримата от 11 А клас и Гергана Шейтанова от 11 Б клас дебатираха по темата „Трябва ли да бъде премахнато видеонаблюдението в училищата?“ Аргументирано и с много примери те защитаваха позициите си: Александра и Теодор за премахването, а Гергана и Данаил – против премахването на камерите в училищата. Жури в състав Ева Цик (преподавател по немски в 11 клас и регионален координатор на проекта), Татяна Цокова (преподавател по немски в 11 клас и училищен координатор на проекта) и Радина Караиванова от 12 Б клас (с многобройни награди от състезания по немски) класираха за регионалния финал Александра, Гергана и Теодор.
ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ ще бъде домакин и на регионалния финал през април с участието на представители от езиковите гимназии в Русе и Монтана.

*****

Ученичката от 12д клас Йоана Тодорова Николова се класира на второ място в конкурса за философско есе : „Българският път. Потенциал, проблеми, перспективи“. Резултатът и е 93 точки  и само 2 точки я делят от първото място. Конкурсът  се организира от Българското философско общество за четвърта поредна година и се стреми да насърчи  осмислянето на темите за България, родина, национална идентичност , жизнен път.  Ученици от нашето училище проявяват голям интерес към него от самото начало, но за първи път имаме участник с толкова висок резултат.