БЪРЗИ ПОЛИЦЕЙСКИ ПРОИЗВОДСТВА
На 8 януари 2018 година около 06.50 часа в град Кнежа на улица „Димитър Бутански“  полицейски служители при РУ – Кнежа спират лек автомобил „Ауди А4“.

Водачът – 29-годишен от Кнежа, е изпробван за алкохол с техническо средство и уредът е отчел концентрация на алкохол 1,88 промила в издишания въздух.

Издаден е талон за медицинско изследване. Проверка на документите е показала, че той не притежава СУМПС и управлява в едногодишен срок от наказването му по административен ред с наказателно постановление, влязло в сила на 22.08.2017 година. Уведомен е прокурор при РП – Кнежа. Образувани са бързи производства за престъпление по чл. 343 „б“, ал. 1 от НК и за престъпление по чл. 343 „в“, ал. 2 от НК. Работа продължава разследващ полицай.

На 8 януари 2018 година в 12.20 часа на пътна отсечка от село Габаре посока село Лепица  служители на РУ-Червен бряг спира товарен автомобил „Жук-а07“,  собственост и управляван от  64-годишен от град Враца. От извършената справка е установено, че рамата отговаря на лек автомобил „Фиат“. Регистрационните табели са предадени с протокол. Уведомен е дежурен прокурор при РП – Червен бряг. По случая е образувано бързо производство за престъпление по чл. 345, ал. 1  от НК. Продължава работа  разследващ полицай.

ПАЛЕЖИ
34-годишен е задържан за палеж на кола в град Левски. За броени часове служителите на местното РУ под ръководството на районен прокурор са установили самоличността на мъж, извършил умишлен палеж на 8 януари 2018 година. Сутринта на улица „Райко Даскалов“ в град Левски е запален лек автомобил „Мерцедес“. Сигнал за произшествието е постъпил в 2:14 часа от телефон 112. На място са изпратени автопатрул при РУ – Левски и екип на РСПБЗН – Левски. Автомобилът е напълно изгорял. От пожара частично в предната част е обгорял паркиран в близост друг лек автомобил „Мерцедес“. Пламъците са погасени от екип на РСПБЗН – Левски. Няма пострадали. При огледа е намерена и иззета пластмасова капачка от туба от минерална вода с мирис на петролен продукт. Образувано е досъдебно производство по чл. 330, ал. 1 от НК. От проведените бързи оперативни действия е установен извършителят на деянието – 34-годишен от град Левски. Той е разпитан в качеството на обвиняем пред служебен защитник и е правил самопризнания. Взета е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 72 часа с постановление районен прокурор. Работа продължава разследващ полицай.

ПОЖАРНА БЕЗОПАСНОСТ И ЗАЩИТА НА НАСЕЛЕНИЕТО
На 8 януари 2018 година в 21:51 часа в Оперативен център при РДПБЗН – Плевен е съобщено за пожар в частен имот в село Брест. До пристигането на спасителите от РС ПБЗН – Гулянци пламъците са унищожили 200 бали фураж. Спасени са 250 бали. Причината за произшествието е в процес на установяване. Работата по изясняване на случая продължава.

Огнеборци от РСПБЗН – Белене и Червен бряг са загасили горящи комини на жилищни сгради в град Белене и в град Червен бряг ж.к.“Победа“ – пети етаж. Дежурство в Червен бряг е осъществено от екип на РСПБЗН поради силното задимяване във входа и необходимостта от проверка във всеки от апартаментите от 5 етаж до 8 етаж. Няма нанесени щети. Пострадали няма.

Мерки за предотвратяване възникването на пожари в комини

На територията, обслужвана от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен, се отчита значително повишаване на броя пожари, възникнали в комини.
Имайки предвид прогнозата за трайно ниски температури, обръщаме внимание на жителите на област Плевен, че почистването и проверката на комините е изключително по-безопасно и евтино в сравнение с алтернативата домът им да бъде обгърнат в пламъци.
Пожарната безопасност при комините често е подценявана и пренебрегвана. Много собственици на жилища смятат, че коминът се използва няколко пъти в годината и неговата проверка и почистване не са приоритет. Пожарите възникват основно от самозапалване на сажди в задръстените комини. Друга част от пожарите са породени от строителна неизправност на комините – нарушена замазка, пукнатини в конструкцията или горими елементи (греди) в непосредствена близост до тях или встроени в тях. При тези произшествия огънят изключително бързо се разпространява на по-горни етажи на сградата или обхваща покрива на цялата къща. Материалните загуби са значителни, евакуацията на хората от помещенията е задължителна, а има и случаи с човешки жертви.
Призоваваме гражданите да извършват периодично оглед на комините, да ги почистват от налепи и сажди и да ги замазват, ако имат пукнатини.
От РДПБЗН – Плевен препоръчват използването на отоплителните и нагревателните уреди да става при стриктно спазване на правилата за пожарна безопасност, както и да се отчитат специфичните им характеристики. Задължително е на разстояние от един метър около тях да не се поставят и съхраняват горими материали. Преди да напуснем дома си е добре да проверим и да изключим всички отоплителни уреди. Препоръчително е да не покриваме електрическите уреди и да не сушим директно върху тях мокри дрехи.
Необходимо е да се обръща внимание на самотно живеещите възрастни хора и на децата.

ИЗТОЧНИК: МВР-ПЛЕВЕН,
СТАРШИ ЕКСПЕРТ МАРИАНА ЦВЕТКОВА
09 януари 2018 | 09:20