Окръжна прокуратура – Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу 15-годишен ученик за причиняване на смърт по непредпазливост на свой съученик. Инцидентът е станал по време на час по биология в СУ”Христо Ботев” – гр. Славяново.

Обвинението срещу Т. С. е за това, че на 03.05.2017 г. в гр. Славяново, като непълнолетен, но могъл да разбира свойството и значението на деянието и да ръководи постъпките си причинил смърт по непредпазливост на Радослав Д. /непълнолетен/ в следствие на умишлено нанесена лека телесна повреда. Престъпление по чл.124 вр. чл.130, вр. чл.63 от НК.

На 03.05.2017 г. обвиняемият бил в училище. В началото на трети час – биология между обвиняемия и пострадалия възникнало леко спречкване при което Т. С. нанесъл удар с ръка в брадичката на Р. Д. Последният също ръкомахал, но без да успее да удари съученика си. В този момент Т.С. ударил момчето втори път в главата. Ударът бил силен и съвпаднал с посоката на завъртане на тялото на Р.Д., който загубил равновесие и паднал на пътечката между чиновете, като при падането ударил главата си в пода. Учениците и учителката веднага скочили, за да преустановят инцидента. В това време падналият на земята ученик започнал да трепери, получил гърчове и конвулсии и не бил контактен. Присъстващите се обадили на тел.112 и съобщили за инцидента, но виждайки, състоянието на момчето веднага го откарали с автомобил до поликлиниката. Пристигайки в поликлиниката лекарите установили, че е неконтактен и не дава признаци на живот. Веднага започнали реанимационни процедури, обадили се и на Спешна помощ, опитали сърдечен масаж, обдишване с кислород и други, но всички усилия останали напразни, като Р. Д. починал. Причината за смъртта е черепно-мозъчна травма, в резултат на нанасяне на два удара в областта на лицето, падане на тялото и удар на главата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.