Велико Търново, 24 септември /Марина Петрова, БТА/

Продължава есенният фестивал на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново. Над 50 майстори от цялата страна са разположили своите щандове на живописната улица, отворени са и дюкяните на търновските занаятчии. Улични музиканти и артисти създават весело настроение сред стотиците посетители на фестивала.

Една от любопитните атракции е щандът за разточване на юфка по стара рецепта на баба Калинка. Нейната дъщеря Албена Георгиева показва техниката и разказва за историята на тази традиционна българска храна на децата, които за първи път хващат точилката и надяват престилката.
Ароматите са в основата на продукцията, която предлага Здравко Димитров. Той е ветеринарен лекар по образование, но от години със семейството му отглеждат цветя и берат билки, които сушат и поливат с натурални есенции. Продължава есенният фестивал на занаятите на Самоводската чаршия във Велико Търново
Цветята, запечатани със смола в най-красивата фаза на своя цъфтеж, предлага под формата на бижута великотърновката Миглена Петкова. Бижутата и аксесоарите са сред най-търсените стоки на панаира. Майсторите ги изработват от най-различни естествени суровини с разнообразни техники.
Русенецът Момчил Дуканов се е влюбил в магията на дървото преди година и вече предлага на своя щанд интересни кухненски дъски, които слепва от няколко вида дървесина и полира с естествени масла и натурални смоли.
Изделия от кожа и плат, плетива и бродерии, декупажни панери и керамични съдове също могат да бъдат разгледани в последния ден от есенния панаир.