Цветница 2018 –  малко позакъснял дебат „ЗА“ или „ПРОТИВ“ организирането и провеждането на пролетният празник на Ловеч в казармата. Една добра идея за електронно наемане на сергия за Цветница 2018 организирана от общината на интернет портала https://rsv.lovech.bg/bg/tsvetnitsa-2018#maintab-1 е на път да се провали не без участието на общината.

Скъсаната връзка за диалог на местната управа с гражданите във връзка с „Цветница 2018“ създава сериозни предпоставки за тежки скандали.

Многото проблеми, натрупани в годините при организирането на празника, изискват множествено решение, което към момента не се отдава нито на управляващите, нито на управляваните.

От едната страна администрацията не може, а от другата страна, хората отказват да участват в  организирането на празника с идеи. Чисто механичното изместване на сергиите от пл. „Тодор Кирков“ в казармата не решава никакъв проблем.

Традицията,  празникът основно да е на този площад, бе нарушена през 2016 година и не малка част от сергиите бяха преместени на площада пред общината и по пешеходната зона.

На пръв прочит лошото решение се оказа добро и одобрено от повечето хора и гости на града ни тогава. Но тази година поради строителни работи е невъзможно поставяне на сергии по пешеходната зона и непредизвестения избор на управниците е казармата.

С еднолично решение да  затвориш Цветница зад каменна ограда, е доста неприемливо за консервативния ловчанлия, свикнал със свободата и простора на този празник.

Там може би било добро решение да се преместят люлките и въртележките от гаровия площад, отколкото сергиите от пл. „Тодор Кирков“.

По мое скромно мнение,  връзката между забавленията в казармата и сергиите, разположени пред нея по бул.“ България“, биха създали празничното настроение на хората за празника.

Но, дебело подчертавам, че спешно е задължително провеждане на  публичен дебат за Цветница 2018, защото всяко едно решение, наложено силово на хората от администрацията, е признак за управленска импотентност при решаване на проблеми, създадени от самата нея.

 

 

Автор: Данчо Заверджиев,
независим общински скандал