МЗ представи оздравителния план за ловешката болница, няма да се закриват отделения

Министерството на здравеопазването представи спешен оздравителен план за преструктуриране на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч. Това стана на 10 януари, когато зам.-министър Жени Начева се срещна с началниците на отделенията и представи новия прокурист на лечебното заведение д-р Ченко Чалъков,  който поема управлението след подадената оставка от членовете на Съвета на директорите.

На срещата стана ясно, че леглата в болницата ще бъдат намалени, но няма да се закриват отделения.

По  думите на Начева оздравителният план за болницата, чието изпълнение трябва да започне незабавно, предвижда да бъде намалена и числеността на персонала, като подчерта, че няма да се съкращават лекарите, средния медицински персонал ще бъде оптимизиран, но основно е планирано драстично намаляване на административния персонал – от 116 на 36 човека.

Жени Начева се ангажира да осигури лекарства и медикаменти до края на януари, когато ще бъде плащането на средствата, изработени по здравна каса..

Жени Начева

Зам.-министърът поясни, че целта на оздравителния план е от края на януари да започне редовно плащане на разходите за възнаграждения, лекарства и консумативи и издръжка.  Във финансовия разчет на МЗ са предвидени и около 66 хиляди лева за погасяване на старите просрочени задължения, в това число и забавените заплати за септември и ноември 2017 г. От срещата стана ясно, че болницата ще се издържа само от изработеното по клинични пътеки, а това е възможно, ако се оптимизира структурата и се върнат пациентите.

На срещата присъства и областният управител на Ловеч Георги Терзийски, който пое ангажимент да продължи да съдейства според правомощията си на новия прокурист и екипа на МЗ в усилията да се спаси и оздрави държавната многопрофилна болница в Ловеч.

 

 

1 КОМЕНТАР

  1. поредното потвърждение, че мизерията е майка на българското здравеопазване!

Comments are closed.