Плевен, 5 октомври /Малин Решовски, БТА/

Техническият проект за автомагистрала „Хемус“ до пътния възел Плевен – Ловеч се очаква да бъде финализиран до края на годината. Това каза в отговор на въпрос на репортер на БТА в Плевен Юлия Загорчева от Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/.
Тя уточни, че срокът за проектиране и строителство е 910 дни, като самото строителство се предвижда да бъде извършено за 730 дни.

Вече се изгражда участъкът от Ябланица, който е около 9 километра, след което предстои строителство на още около 52 километра до пътния възел Плевен – Ловеч.

Загорчева поясни, че в момента се изработва техническият проект за този участък, който се очаква към края на годината да бъде финализиран. Тя уточни, че се е наложило в тази част на магистралата да бъде направено изменение в проектното решение, довело до нова процедура за ОВОС, от която има положително решение и Агенцията продължава работата си нататък.

Амбицията на АПИ е до края на годината да стартират процедури за строителство и за строителен надзор за този участък, поясни Загорчева. Тя добави, че паралелно с това ще върви и тръжна процедура и отчуждаване на имоти.

Строителството на участъка от Ябланица е изпълнено на около 30 на сто – 100 процента са завършени земните работи, има изградени основи на съоръжения.
От АПИ не очакват на територията, на която ще се строи магистрала „Хемус“ до пътя Плевен-Ловеч да има зони или участъци, които да доведат до увеличаване времето за строителството.Техническият проект за магистрала "Хемус" до пътя Плевен - Ловеч се очаква да бъде финализиран към края на годината

Юлия Загорчева участва в Плевен в заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район за планиране, председателствано от областния управител Мирослав Петров. Тя бе поканена, за да информира за напредъка в изпълнението на дейностите по продължаване на строителството на автомагистрала „Хемус“ на територията на района и за нейната свързаност с останалите пътища.