Тома Троев представи в Клуба на дейците на културата романа си „Тайното евангелие на Тома“. Откъс от книгата прочете актрисата Иванка Станкова, а кратък обзор и някои обобщения, свързани с нея, направи Мария Атанасова.
Освен на прозаични книги, Тома Троев е автор и на социална, любовна и морска поезия. Поетът- бунтар прочете свои знакови стихотворения, които предизвикаха интересни въпроси и отговори.
На финала на вечерта гостът отправи покана към ловешките поети за участие в ежегодния литературен форум „Поезия в Поморие“.

Тома ТроевСнимка на Клуб на дейците на културата -град Ловеч.
Писателят Тома Троев е роден 1953 г. в гр. Бургас.
Завършил е българска филилогия и история през 1978 г. във Великотърновския университет “ Кирил и Методий“.
Работил е като възпитател, учител, директор на училище и журналист.
Първото си стихотворение публикува във в-к „Учителско дело“. Преди 1989г. е бил секретар на литературен клуб „Пеньо Пенев“ в гр. Пловдив и редактор на литературното списание „Хълмове“ към Профсъюзен дом – Пловдив. Снимка на Клуб на дейците на културата -град Ловеч.
Прави опит, заедно с други пловдивски поети, за издаване на независимо литературно списание, но до такова издание така и не се стига.
През този период работи усилено и публикува свои творби в периодичния печат в Пловдив, Бургас и София, негови стихотворения излизат в сп. „Тракия“, „Отечество“, „Пламък“, „Море“ и др. издания.
По-късно, през 1993г. част от тези творби са поместени в първата му книга: „Физика на поезията“.Снимка на Клуб на дейците на културата -град Ловеч.
След 1989г. живее и работи последователно в Пловдив, Бургас и Поморие, където е редактор на литературното списание „Яр“, излизащо до 2000г. Снимка на Клуб на дейците на културата -град Ловеч.
Край морето се раждат идеите за другите му две книги: „Моето място“ – поезия и „Папурният бряг“ – разкази, които излизат от печат в Бургас през 2008г.
Член е на бургаския литературен клуб „Артпиерия“, участва в рецитали и литературни четения, където представя творбите си.Снимка на Клуб на дейците на културата -град Ловеч.
Новите си творби публикува в литературния сайт „Хулите“, където подготвя за печат следващите си книги: „Бавни пътешествия в залива“ и „Тайното евангелие на Тома“ – проза, и „Буквални метафори“ – поезия.
Тома Троев е член на УС и един от идеолозите на ДРД „Идея за България“.

Текст и снимки: КДК-Ловеч