В навечерието на първия учебен ден на 14 септември в градината на квартал „Уста Колю Фичето” приключи една от най-очакваните инициативи в Ловеч, а и вече в областта – „Забавно лято 10”. Вече 10 години лятната инициатива на Центъра за работа с доброволци е очквана от малки и големи. С няколко думи в началото беше припомнено старта, който бе в партньорство с ресурсния център и Ловеч днес. Днес инициативата се подкрепя от община Ловеч и в партньорство с БЧК-Ловеч разшири обхвата си и в други градове от областта.

Късния следобед бе огласенот смях и веселие, които съпътстваха богатата на изненади програма. Деца и доброволци се впуснаха в най-забавната и очаквана инициатива, а тя, забавата, е безкрайна – рисуване, оцветяване, игри, танци и много настроение.

Стартът беше даден от служители на РС ПАБ навръх своя професионален празник. Пред родители и малчугани, те демонстрираха гасене на пожар с кофпомпи. Всеки имаше възможност да се научи как да помогне при възникване на пожар. Деца и родители заедно имаха възможност да изпробват своите сили с кофпомпите, насочвайки струята вода в цел. Оказа се, че колкото и да изглежда лесно в пожарникарската професия се изисква прецизност, точност и смелост.

Детската глъч продължи да огласява квартала с игрите скачане с чувал, родител разпознаващ детето си със завързани очи, скачане на въже, кой ще спука балона,”горщ картоф”, дартс. Радостна вълна предизвика гоненицата с щипки, , кой отбор най-бързо ще спука балони, пукане на балонче гръбче в гръбче, дърпане на въже, играта дартс и играта с родители и баби „Познай детето”.

Много награди се печелеха в различните игри. Доброволците не спираха да окуражава участниците, да помагат в състезанията и танците, да се грижат за доброто настроение на всички. Малки и големи се редяха на опашка, за да бъдат нарисувани с боички и да се обличат с дрехи на приказни герои. В резултат на което наоколо се появиха принцеси, пеперуди, спайдърмен, паяци, мечета и други любими приказки и комикс герои. Родителите бяха запознати с информационни материали кои са основните неща, които е необходимо да се вземат при бедствие, основни правила за оказване на първа долекарска помощ, що е доброволчество и как да станеш доброволец на БМЧК, а на децата бе направена демонстрация за оказване на първа долекаска помощ на пострадало дете с охлузна рана и счупен крайник. Целта на демонстрацията бе малчуганите да научат как да превързват ранички, на кого да се обадят когато нараняването и голямо и какво да обяснят.

„Забавно лято 10” е по проект на „Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „проф. Беню Цонев” в партньорство с ОС на БЧК Ловеч и бе финансиран от Община Ловеч, програма „Младежки дейности”!

 

Инициативите на ОС на БЧК-Ловеч и „Център за работа с доброволци къ регионална библиотека „проф. Беню Цонев” на 19ти септември когато съвместно със Сектор „Пътна полиция” и „Детска полициейска академия” ще се проведе акция във връзка отбелязване деня на пострадалите при ПТП.

 

На 22-ри септември Сдружение „Мисия, иновации и гражданство”, „Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование”, Център за работа с доброволци към Регионална библиотека „проф. Беню Цонев” и ОС на БЧК Ловеч за трети път ще проведат „Детска олимпиада” на езерцето край парк „Стратеш”. Там отново ще има възможност заедно деца и родители освен да се забавляват в игрите и да научат правилата за пътна безопасност и оказване на първа долекарска помощ при пострадал.

Текст и снимки: БЧК-Ловеч