ЧЕРВЕНОКРЪСТЦИ ЗАЛЯХА ОБЛАСТТА С МАРТЕНИЦИ

Във връзка с най-хубавия български празник, на който всички си пожелаваме здраве младите червенокръстци от Ловеч, Луковит, Летница, Априлци и Тетевен подариха мартеници в Областна администрация,общинските администрации, ОДП,РУП, ДСП, НАП, ОДЗГ, РИО на МОН, гражданите от общините и училища.
Баба Марта дари всички доброволци с мартеници и им пожела крепко здраве и благополучие, а младите червенокръстци от Ловеч направиха и фондонабирателна кампания като събраха общо 545,61 лв., които ще се използват за Проект „Топъл обяд”, с който БЧК-Ловеч ще осигурява топъл обяд за деца сираци, полусираци и деца в риск за периода 1ви декември-31 март 2018г. В момента този проект се изпълнява в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” – Ловеч. Осъществяван е в училища в град Ябланица, Луковит, Летница, Ловеч и Угърчин.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров, свързана с всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски (палеобалкански) и елински обичаи