ЧЕРЕШОВИ ТОПЧЕТА ДАДОХА НАЧАЛО НА СЪБОРА „ДЕВЕТ ПЕСНИ ОТ ИЗВОРА” В СЕЛО ТЕПАВА, ОБЩИНА ЛОВЕЧ

0
72

С гърмеж от две черешови топчета на площада в Тепава започна 11-ият традиционен събор на „Девет песни от извора”.
В деня, в който честваме 133 години от Съединението на България, в ловешкото село се надпяваха състави и певци от 12 селища. Заедно с Духовия оркестър на Община Ловеч на сцената се изявиха над 150 самодейци.  Изпълнения на триото на Димитър Христов, известен като Митьо Гайдаря, вдигна градуса на настроението още в началото.

В сдружението „Деветашко плато“  влизат девет села от общините Летница, Ловеч и Севлиево. Съборът се организира всяка година в различно село от сдружението с подкрепата на Община Ловеч и фондация „Америка за България”.
Кметският наместник на Тепава Стефан Нейков  представи официалните гости на празника, сред които бяха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова,  народният представител  Милко Недялков, председателят на УС на сдружение „Деветашкото плато“  Ива Таралежкова,  секретарят на Община Ловеч Даниела  Цанова и други.
Кметът Корнелия Маринова честити празника на Съединението и подчерта: „Съборът обединява хора, идеи, послания, обединява  дух и българщина, за да бъдем заедно точно в днешния ден. Пожелавам успех на надпяването и  изразявам силното си убеждение, че местната власт и неправителственият сектор ще продължат съвместната си дейност, за да пребъдат нашите ценности и да си усещаме горди българи.“
Поздравления и пожелания отправиха още Милко Недялков и Ива Таралежкова.
След това кметът Корнелия Маринова връчи плакет на Община Ловеч „С най-добри пожелания“ на Ива Таралежкова  заради изключителните заслуги на сдружението. На  кметския наместник на Тепава Стефан Нейков  бе връчен плакет със символа на Ловеч Покритият мост с пожелания, този мост, който гради към бъдещето, да бъде здрав.
Гостите разгледаха наскоро построената с колективни усилия площадка- подстъп към бъдещия параклис на Тепава. За площадката са използвани запазените плочи от старата настилка на централната градска част на Ловеч.
В музикалната програма участваха изпълнители от читалищата в Йоглав, Горан, Горско Сливово, Къкрина,  Крамолин, Брестово, Чавдарци, Скобелево, Дренов, Лешница, Малиново и Клуб на пенсионера в Троян.
Водещ на програмата  бе Еленка Щерева от Йоглав. Всички участници получиха грамота за участие от сдружение „Деветашко плато”.
Кулинарната изненада бе вкусно приготвен курбан от телешко и свинско месо, като майстор-готвачът Емил Маринов разпредели 300 порции.
Съборът има за цел да популяризира изворния фолклор, да сплотява местната общност, да обогати познанията на хората от района и гостите за българското фолклорно богатство, както и да подкрепи ролята на читалищата като местни културни центрове.