Черковни песнопения и класическа музика ще звучат на концерти по време на 16-то издание на международния фестивал „Празник на духовната музика“, който ще се състои на 13 и 14 октомври. Традиционният празник е посветен на духовната покровителка на Габрово – Света Петка. Това съобщиха организаторите от читалище „Габрово 2002“.

Организатори, наред с местното читалище, са Министерството на културата, община Габрово и Архиерейското наместничество. В две поредни вечери ще има два концерта, които са под наслови „Източно-православни песнопения“ и „Тебе поем, Господи“. В концертите ще участват седем състава от България, Беларус и Румъния.
На 13 октомври от 18.30 часа в храма „Света Троица“ е концертът на академичния хор „Света Параскева“ при Националната художествена академия в София, хора при габровските храмове „Свети Йоан Предтеча“ и „Успение Богородично“, хора при Българската академия на науките в София, хора при Могильовската държавна консерватория /Беларус/ и солиста на Букурещката епархия протопсалт Даниел Балаш, който ще изпълни източноправославни песнопения.

Втората концертна вечер на 14 октомври е в художествената галерия „Христо Цокев“. Ще участват Габровският камерен оркестър, хорът от Могильов, солистът Даниел Балаш и оперната певица Теодора Петрова, която ще изпее „Salve Regina“ от Перголези. Хорът при Българската академия на науките ще изпълни две произведения – Кратка меса от Игнас Раймън и „Патер Ностер“ от Йозеф Свидер.