Президентите на Русия, Турция и Иран се срещат в иранската столица Техеран за третата си тристранна среща, за да обсъдят ситуацията в Сирия. Руският президент Владимир Путин обяви по време на срещата, че терористите в контролирания от бунтовниците сирийски град Идлиб подготвят провокации, включващи химически оръжия.

Путин подчерта, че се противопоставя на предложението за примирие в Идлиб, защото терористите от Фронт „Ал Нусра“ и ДАЕШ („Ислямска държава“), които се намират там, не са част от мирните преговори, предават световни медии.

По думите на руския държавен глава, сирийското правителство, което е близък руски съюзник, трябва да възстанови контрола над цялата си територия.

„Оставащите групи екстремисти (в Сирия) понастоящем са съсредоточени в зоната за деескалация в провинция Идлиб. Терористите правят опити да нарушат примирието, нещо повече, те извършват и подготвят различни видове провокации, включително използването на химически оръжия“, подчерта руският президент.Той също така отбелязал значителния напредък в осигуряването на дългосрочна нормализация в Сирия.От своя страна иранският президент Хасан Рохани коментира, че цивилното население в Идлиб не трябва да страда по време на „контратерористичните операции“.

„Борбата с тероризма в Идлиб е неразделна част от мисията за установяване на мир и стабилност в Сирия, а цивилните не трябва да страдат от тази борба“, посочи Рохани и добави: „Единствената цел в Сирия и региона може да бъде само мир, но за да се постигне устойчив мир, сериозната битка срещу тероризма е неизбежна“, добави иранският държавен глава.

Рохани е убеден, че САЩ е „малко вероятно“ да играят роля в разрешаването на ситуацията в Сирия и настоя, че силите на САЩ трябва напълно да се изтеглят от разкъсваната от война страна.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган от своя страна изтъкнал, че Анкара е „изключително раздразнена“ от подкрепата на САЩ за кюрдските „Отряди за защита на народа“ в Сирия.

В Идлиб трябва да бъде обявено примирие и да се преустановят нападенията над тази сирийска провинция, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

По думите му, срещата на върха в Техеран е последната възможност за мирно разрешаване на проблема в Идлиб в рамките на астанския мирен процес.

Операцията в Идлиб и процеса на сирийско урегулиране се превърнаха в централни теми на срещата на върха между Русия, Турция и Иран, която се провежда в петък в Техеран, подчертава руската агенция.

1 КОМЕНТАР

  1. Ердо да отвори османските архиви и да прочете, че с московските алкохолици достлук не става, или ти излиза много скъпо!

Comments are closed.