Румен Христов: Трябва да се обединим всички около целта да удвоим БВП за следващите 10 г., за да станем европейски граждани с европейски доходи

19.09.2018

Водещ: Дали от седмици не наблюдаваме правителствена криза, която на приливи и отливи се превръща ту в политическа, ту в междуинституционална? Следва анализът на председателя на Съюза на демократичните сили Румен Христов.

Румен Христов: Напрежението в управлението е значително. Интересното е, че то се проявява в такива големи размери много по-рано, отколкото при предишните два кабинета на Борисов. Това най-вероятно зависи от партньорите, но освен напрежението, което виждаме в управлението, ние виждаме напрежение и в обществото. Всекидневно сме свидетели на протести, дори в момента, докато разговаряме, в триъгълникът на управлението също има протест, където се скандира „Оставка, оставка“.

Водещ: Какво предизвиква напрежението между премиер и президент? Вече възможна ли е нормалност в диалога между двамата? Възможна ли е нормалност или такава може само да се имитира? Разбрахме от последните минути, че президентът няма да откликне за срещата, на която бе поканен от коалиционния съвет, няма да подпише и указа за освобождаването на главния секретар без съгласуване.

Румен Христов: Между две силни фигури, изявени лидери, каквито са Борисов и Радев, е нормално да има напрежение, най-малко от гледна точка на конкуренция. Още повече, че президентът и премиерът в този случай не са от една политическа сила, много добре знаем това. Истината е, че президентът има много повече правомощия, отколкото му се приписват и ставаме свидетели в последно време как Румен Радев определено започва да ги използва. И в този смисъл напрежението най-вероятно ще продължи и за в бъдеще. Надявам се то да бъде по-скоро конкуренция, отколкото напрежение помежду двамата и двете институции.

Водещ: Защо позициите на президента срещат сякаш по-широко разбиране, отколкото тези на премиера?

Румен Христов: Умората от ГЕРБ и 10-годишното им управление неминуемо се прехвърлят върху премиера. Президентът пък от своя страна е сравнително нова политическа фигура с атрактивна, в добрия смисъл, биография. Избран пряко от гражданите. Това са все факти, неминуемо накланящи везните на общественото одобрение към него, това го показват и социологическите проучвания.

Водещ: Какво кара във времето разочарованието от политическото статукво да нараства?

Румен Христов: Най-вероятно усещането, че буксуваме, че 30 г. след началото на промените ние сме в Европа политически, но не и икономически. Ниските доходи, за които говорим, проблемите в социалната сфера, здравеопазването, например, образованието и усещането за нарушена справедливост, разбира се. Всичко това, наред с непрекъснатите скандали и мини кризи, ни прави още по-големи песимисти. Затова и СДС прие като основна своя политическа цел повишаването на доходите, да станат достойни за европейски граждани. И аз ще си позволя като председател на СДС да лансирам отново идеята, че трябва да се обединим всички около целта да удвоим БВП за следващите 10 г.

Водещ: Каква е оценката на СДС към правителствената криза, към затруднението да се намерят министри, които да заменят тези в оставка?

Румен Христов: Вижте, освен че сме свидетели, наблюдаваме и идейно, и кадрово изчерпваме, наблюдаваме и невъзможността да се управляват кризи. Между впрочем да се управлява в криза е много трудно и най-вероятно липсата на опит в това отношение кара управляващите или ги принуждава да допускат грешките, на които ставаме свидетели. Нека да спомена акта, който беше извършен съвсем скоро над журналисти – от „Биволъ“ Димитър Стоянов и „Райс Проджект“ Атила Бюро. Ние поискахме първи в декларация и обръщение към главния секретар да се изясни случая. Нямаме все още отговор. Главният секретар, който между впрочем е номиниран и за министър на вътрешните работи, очевидно е, че трудно се решават проблеми в криза или пък като че ли очакваме следващата криза или следващия гаф да потушат предходната. Това, според мен, са причините за затрудненията, които срещат при намирането на министри и при трудността да управляват кризи.

Водещ: Господин Христов, само да ви помоля за уточнение – смятате ли, че при случая с арестуваните журналисти става въпрос за невъзможност за решаване на криза или за някаква друга тенденция, както омбудсманът я формулира – „възпрепятстване на журналистическото разследване“? Колегите са арестувани, след като са подали сигнал и вместо да бъдат арестувани нарушителите, са арестувани те.

Румен Христов: Първо, права сте, съгласен съм с това, което е казал омбудсманът, първо. И второ, те се легитимират и въпреки всичко се задържат 3 или повече часа, а при положение, че са се легитимирали и при положение, че има обаждане, че това са журналисти, подали сигнала за избягване на унищожаването на документите. Вижте, срамно петно за България е през 21-ви век страна-член на ЕС да допуска арестуване на журналисти. СДС беше създаден с идеята да детронира тоталитарния режим в България, с идеята за свобода като особено искам да подчертая, особено важно за нас беше правото на информираност, свободата на словото, свободата на печата, свободата на журналистически разследвания. И ние затова може би първи реагирахме.

Водещ: Трябва ли да се правят самоцелни промени в кабинета без номинираните да представят своята визия за секторните политики на съответните министерства, за бъдещите реформи в тях?

Румен Христов: Разбира се, че е добре министрите да бъдат добри експерти, особено в сферите, в които ще работят. Добре е да представят и визии за реформи, защото реформи в момента не виждам, не се случват в нито една сфера. Това е един от основните проблеми, между впрочем, на държавата и на това управление, че няма реформи.

Водещ: Какво търси премиерът – подсилване на екипа си за завършване на мандата, поводи за печелене на време или такива за предсрочни избори?

Румен Христов: По-скоро ми се струва, че действията му се обосновават на притискането от кризите, от скандалите. Търси потушаване на напрежението. Но нека да не забравяме, че това е временно. Едва ли ще ни стигне времето да изброя за последните няколко месеца, колко бяха гафовете. Като започнем от бягството от затвора, през Търговския регистър, през „Олимпик“ и т.н. Чумата по дребния рогат добитък, за който сме говорили, бутафорната ограда – и това само за няколко месеца. Това е опит да бъде свалено напрежението, което се натрупа в обществото, а не някакво кардинално решение на проблемите.

Водещ: Виждате ли това напрежение да се сваля от действията на премиера и на правителството?

Румен Христов: Ами като че ли не. Като че ли не, защото, както казват старите хора, денят се познава от сутринта. Не очаквам добри резултати в близко време. За съжаление, всички очакват задълбочаване на кризата и предсрочни избори и всички знаем, че ще има предсрочни избори, но никой не може да каже кога.

Водещ: Виждате ли друга цел в правителството и в премиера освен тази да оцеляват?

Румен Христов: Много ми се иска да не е  така, но последните действия и стъпки като че ли водят именно към това: по какъв начин да конструираме формулата на правителството и на коалицията за управление, за да оцелеем по-дълго.

Водещ: Защо парламентарната или извънпарламентарната опозиция, г-н Христов, и едната, и другата поотделно не оползотворяват уязвимостта на парламентарното мнозинство?

Румен Христов: Ще отговоря от името на извънпарламентарната опозиция. Много е трудно да оползотворяваме в голяма степен т.нар. опозиционност, наша опозиционност, защото ни липсва парламентарната трибуна, където се формират и отстояват политиките. Няма да скрия обаче или бих се похвалил, ако мога така да кажа, че имаме ярки критични позиции по важни теми в държавата. Наблюдаваме със загриженост кризите в държавата, не злорадстваме, защото тези факти дават необосновано и според мен незаслужено самочувствие на БСП и им позволяват да се самоназначават за алтернатива, и то единствена. Но виждаме, че те са повече алтернатива на думи, а не на дела. За съжаление. Недоволството едва ли ще намалява. Истината е, че това недоволство не трябва да бъде оглавявано от хора със съмнителни цели и неясно кого представляващи. Аз смятам, че  представянето на ясни каузи и визии за държавата така, както СДС направи през 1997 г., е изключително важно. Ние тогава излязохме с лицата си, с биографиите си, с каузите за ЕС и НАТО. Получихме одобрение, после работихме за тях. Сега пак заставаме с лицата си и казваме: европейски граждани с европейски доходи, това е новата ни кауза и цел и затова можем да бъдем алтернатива. Ние това го можем и сме го правили и сме доказали. Надявам се да получим доверие при предстоящите избори, а именно да продължим правенето на реформи в България.

Водещ: Готви ли се СДС за предсрочни избори?

Румен Христов: Истината е, че сега укрепваме структурно. Но другата истина е, че една 30-годишна партия винаги трябва да е готова за избори, а ние имаме подготвени хора и ще бъдем готови за избори, когато и да са те.

Водещ: Каква е каузата, която в момента смятате, че ще вдигне България и ще я обедини?

Румен Христов: Те са няколко каузи. На първо място да търсим възможност за доближаване на доходите на българските граждани към тези на европейските граждани. Това може да стане с работеща икономика и с по-висок ръст на БВП. Да, този ръст гарантира някаква стабилност, но това не може да бъде панацея за дълго време. Ръстът трябваше да бъде в тези благоприятни години, в които икономиката в световен мащаб вървеше нагоре, трябваше да бъде в рамките на 5-6 %, а не в рамките на 3-3,5 %.  Освен това имаме нужда от тази справедливост, за която говорим, и от т.нар. съдебна реформа, за която проглушихме ушите на българските граждани. Но явно, че докато нещата не се случат там, голямата цел на България – влизането в Еврозоната и в Шенген – трудно ще се случи. Аз се надявам всички тези неща да бъдат чути от българските граждани, за да дадат възможност да се обединят тези, които искат промени и реформи, и да се стигне до тези промени и реформи.

Водещ: Има ли диалог и процеси на сближаване в извънпарламентарните партии от десницата?

Румен Христов:  Това предстои. Мисля, че бихме могли да намерим много допирни точки. Истината е, че ние чакаме Националния съвет, който ще се състои на 2-ри октомври и след него бих могъл да говоря повече.

Водещ: Кой ще оглави, г-н Христов, народното недоволство, общественото, гражданското недоволство, зимата на нашето недоволство? Защото не е ли опасна стихийността на улицата?

Румен Христов: Преди малко казах, че е много важно кои са хората, които оглавяват тези протести, зад какви каузи застават. Истината е, че, поне на мен така ми се иска, да получат доверие т.нар. системни партии. Съюзът на демократичните сили е една от тези партии. Той има много възходи, има и падения, но той носи отговорността за всички свои действия. Не се е появил за мандат или два, после да изчезне. Както знаете, догодина навършваме 30 години. Тук сме, на терен сме, работим за българските граждани и аз се надявам грешките, които бяха допуснати от нас, най-после да намерят прошка в избирателите ни, да бъдат простени тези грешки. Извиняваме се за тях и заедно да вървим напред.

Цоня Събчева
Източник: sds.bg