Представяме ви интервю на Карла Ортиз, филмов продуцент, която е прекарала две години в Сирия. Ортиз разказва за връзките на „Белите каски“ с терористични организации, за финансираните от САЩ и Западна Европа разклонения на Ал-кайда, за изопачаването на истината за Сирия от големите западни медии и за пълното информационно затъмнение около действителната ситуация там. Интервюто е дадено за Джими Дор, водещ на предаване в онлайн телевизията TYT Network. Видеото има субтитри на български език, както и пълна стенограма на разговора.

– Добре дошли във втора част на нашето интервю с Карла Ортиз. Карла Ортиз е актриса и филмов продуцент, която прекара голяма част през последните две години в Сирия, най-вече в Алепо и има много интересни истории, които да разкаже. Тя има и видео, което е заснела в щабквартирата на белите каски и сега ще го сподели с нас. Ето я Карла Ортиз. Искам да Ви покажа едно видео. Тук си ти, когато си в Алепо. Кажи сега на хората, какво видя, когато отиде в Алепо?

 

– Бях на няколко места в Алепо, включително по време на битката за Алепо, през декември 2016, това беше второто ми отиване, но за първи път в зона на истински конфликт, тъй като бях там преди, когато бунтовниците контролираха района, но тогава нямаше истински бойни действия. Когато бях там през декември, станах свидетел на действителното освобождаване на Алепо, за което ние на Запад направихме такъв скандал, че Алепо пада, и Алепо гори, и ние трябва да отговорим, и Обама трябва да бомбардира, и че Обама трябва да предприеме действия.

Бях там, без интернет връзка, и всички активисти, които твърдят, че са били в източната част на Алепо, това не е вярно, защото там нямаше интернет. Те казваха, че умират, че изгарят, а аз видях истинските коридори, които сирийската армия образуваше с телата си, за да могат хората и цивилните да напуснат. Документирала съм всичко това, имам записи на видео и докато хората напускаха, аз бях достатъчно глупава по това време, с цялата си невинност исках да интервюирам прочутите бели каски, които ги спасяваха. На първо място, никой в Алепо не ги познава.

 

Всички казваха „Не, ние не знаем кои са те“. Когато започнах да им показвам снимки, те казаха „О, те са терористи, те работят с Ал Нусра, те са гражданска защита, но за въоръжените групировки“. Те казаха „Те са заедно, работят заедно.“ Тогава срещнах журналисти, които вече правеха разследвания за това и когато им съдействах с тази информация, си казах, Боже мой, защо не им зададох повече въпроси, трябва да събера повече информация и поисках позволение да отида, но битката продължаваше и още не беше ясно за различните оръжия.

 

Намерих също и места, които бяха освободени, където намерих оръжия, които ние, Съединените щати, сме осигурили за Ал Нусра, съдружниците на Ал Кайда в Сирия. Не само това, по-късно, когато се върнах още два пъти през март и после отново през юни 2017, специално поисках да се разходя през квартала Сахур, където е основната база на белите каски, където са заснели филма, който спечели Оскарите през 2016, което не можех да повярвам, това просто не е вярно, докато гледах по телевизията всички тези бели каски, за които ми казаха, че не съществуват. Както и да е, аз влязох в щаба.

– Влезе в щаба на белите каски в Сирия? В Алепо?

 

– Да, това е в Алепо, в квартала Сахур, в централата на белите каски.

 

– Нека го покажем.

 

– Здравейте, аз съм Карла Ортиз и съм тук в град Алепо, намираме се в щаб-квартирата на белите каски. Виждате тук емблемата на белите каски. Тук виждаме инструкции за начина, по който белите каски трябва да помагат и точно над тях…

 

– Какво беше това, какви са тези инструкции? Белите каски трябва да убиват ли?

 

– Да помагат. Има постери за това как те помагат и с тяхна помощ привличат нови хора. Разбирате ли, слагат ги из квартала, ако искате да помагате, да бъдете в гражданската защита… ако сте в Сирийската армия, получавате 50 долара на месец, за да се борите срещу тероризма. Ако сте обикновен гражданин, трябва да работите 16-18 часа, за да изкарате 50 долара. Ако работите за белите каски или за Ал Нусра, получавате 1500 долара на месец. За сирийците това е много и много хора отиват като доброволци.

Знам това, ако хората ме попитат, аз интервюирах девет бивши бели каски по време на това пътуване. Имам интервютата. Говоря това, което те казаха. Много хора са станали доброволци основно защото са мислели, че ще помагат на хората, казаха ми „Не знаех, че ще трябва да бъда актьор, не знаех, че много неща ще бъдат нагласени, а ако задавахме повече въпроси, нямаше да си получим парите.“ Трябва също да разберете, че с тези постери те набират хора и както виждате на същата стена заедно с постера е и емблемата на ИСИС.

 

– Много добре, нека видим още.

 

– Тук слизаме надолу по стълби, това е училище, мисля че основно, което е взето за щаб-квартира на белите каски. Много места са напълно изгорени, те са напуснали и са изгорили всичко след себе си, за да не оставят никакви улики. Но в една от стаите имаше две знамена на Ал Нусра. Защо, ако сте бели каски, наричащи себе си доброволци с благотворителна цел, които са неутрални и невъоръжени, защо имате знамена на Ал Нусра? Долу, където работите?

 

– Да, много добър въпрос.

 

– Ето флаг на Ал Нусра. Тук има и втори флаг на Ал Нусра. А това са жилетките на белите каски. Много от съседите казаха, че са чули…

 

– Така, ти казваш, че това е щаб-квартирата на белите каски и в нея навсякъде има знамена на Ал Нусра и Ал Кайда?

– Точно така. Ще попитам следното нещо, защото ми задаваха такива въпроси, „Ами ако тези неща са били там отпреди?“ Добре, аз съм гражданска защита, нали така, ако участвам доброволно в нещо, ако съм сирийка, аз бях в Сирия две години, и съм видяла какво ИСИС и Ал Кайда направиха на моя народ, те изнасилваха жените ми, убиваха децата ми, убиха и обезглавиха братята ми, ще искам ли да държа емблемата им там, където доброволно работя и спасявам хора, ще ми бъде ли добре да гледам тази емблема на хората, които донесоха само убийства и смърт на страната ми?

 

Още по-лощо, в този район Ал Нусра беше най-мощната въоръжена група в Сирия и особено в Алепо, те контролираха всичкитеостанали 47 въоръжени групи. Така че, защо би ми било приятно да имам знамената им и защо бих изгорил това място със знамената? Това просто не се връзва, тук няма никаква теория на конспирацията, аз бях точно там и вие видяхте, повдигнах знамето, не исках да го пипам, но вие видяхте, че то беше там преди това. Докато се разхождах в квартала, точно това ми казаха гражданите. Че те са сирийска гражданска защита, но че са бойци на въоръжените групировки.

 

– Белите каски?

 

– Белите каски, те спасяват хора, нали така, спасяват хора, но от бойците. Те не обслужват

– Терористите?

 

– Терористите.

 

Ал Нусра, Ал Кайда, Исис – тях обслужват и спасяват белите каски, а не цивилното население?

 

– Точно така. Там отиват нашите пари. Защото в пресата, нашите брифинги в пресата казват, че правителството на Обама и на Великобритания са съгласни и го казаха, признаха, че са дарили милиони, мисля че досега са близо 200 милиона долара, само за белите каски. Само! Нашите данъци се употребяват за тях, за да обслужват терористи.

 

– О! Добре, нека видим още малко.

 

– Те не се грижат за цивилни, а само за бойците, които носят оръжие. Направете си заключенията. Тук е щаб-квартирата на Ал Кайда и само два метра встрани е щаб-квартирата на белите каски.

 

– Казваш, че щаба на белите каски е само на няколко метра от щаба на Ал Кайда?

– Да. В съседство е друго училище, мисля че гимназия, което е взето за ползване от Ал Нусра, щаб-квартира на Ал Нусра. Ако съм пожарникар, ако съм гражданска защита, как ще си общувам добре с най-силната и зловеща сила на тероризма в Алепо? Те са точно там, разделени само от една стена, еидния двор от другия, това е лудост. Не можех да повярвам на очите си, когато бях там. Как стигнахме дотук?

– Защото имаме много добре контролирани медии. Така стигнахме дотук, защото сме облъчвани с пропаганда, никой не казва истината и хората, които я казват, се опитват да ги дискредитират, точно както теб и Робърт Фиск, опитват се да ги сплашват, както се опитват да сплашат теб, нали така. И затова стигнахме дотук. Нека видим още малко.

 

– Това тук е училището, на което пише ИСИС, Ислямска държава. ИСИС за Ирак, Сирия, Палестина, Йордания, Ливан. Виждате, че всичко е на една крачка. Това са умерените бунтовници, които ние от Запада спонсорираме…

 

– Когато въоръжавахме Ал Нусра, защото от много време те се отделиха от Ал Кайда, нарекоха се Ал Нусра и бяха умерени в началото и ние ги въоръжавахме, защото бяха добри. Продавахме им оръжие и пращахме помощ на белите каски от едната врата до другата. И нямаме идея къде отиват нашите данъци.

 

– Това е дрес-кодът за жените. Тук пише, че не може да има нищо прозрачно, че трябва да бъдат напълно покрити, нищо не може да се показва, не може да се носи парфюм.

Това е входът, виждате, че това е червен полумесец, като Червения кръст. Това е Червеният полумесец. Сградата е защитена от НАТО като цивилна зона за сигурност. Сега ще направим малък брифинг. Показах ви щаб-квартирите на белите каски, на Ал Нусра. Това тук…

 

Най-важното от този надпис, за да не се налага да гледаме докрай, е че тази сграда, Червеният полумесец, който е еквивалент на Червения кръст в Близкия Изток, защото полумесецът представлява исляма, е била защитена от НАТО. От Обединените нации. Това е била зона без самолети. Била е изискана защита за точно тази сграда, която е непосредтсвено до щаб-квартирата на Ал Нусра и виждате флагове и стикери на Ал Нусра точно там. Как е възможно да си от САЩ и да имаш разузнаването, което имаме, и да не знаеш, че Червеният полумесец е превзет и Ал Нусра има достъп до това място

Не казвам, че Червеният полумесец работи с Ал Нусра или с друга терористична група, казвам, че тези три сгради са били взети и когато една от тях беше атакувана, ние казваме, че Русия бомбардира училища и болници. Кой е бил в училищата, кой е бил в болниците? Това са неща, които жителите на Алепо ми казаха. „Нашите деца нямат училище от 4 години, защото терористите дойдоха, затвориха всички училища, децата ни не могат да ходят вече да учат“,  и познайте какво, точно там са терористите. Освен това, там има голям остров, болница от 16 сгради, в центъра на Алепо, тези 16 сгради са най-голямата болница в Близкия Изток.

 

Това беше главната точка на боевете за ИСИС и Ал Нусра, защото искаха да я запазят. Това е в центъра на Алепо, там беше базата на Ал Нусра. Хората може би ще видят това видео в следващите няколко дни, в което един човек, бивш боец на Ал Нусра ми казва, че те са слагали хора в клетки, цивилни граждани в клетки и са ги поставяли на покривите на болницата, за да не могат сирийската армия и руските самолети да бомбардират мястото, за да не убият цивилните.

 

– Ние сме виждали видео, в което хора в клетки са разкарвани с камиони и ти говориш за това?

– Точно така. Терористите се движат с цивилни граждани в клетки. Ако сте от малцинството, особено ако сте християнин, или алауит, защото на първо място тези терористи дори не са сирийци. И това е първото недоразумение, което повечето хора не знаят. Тези терористи са наемници от всякакви други страни, но не и от Сирия. Така че, първите жертви на тероризма тук са самите сирийци.

 

– Точно така. Ти имаш видео как сирийците отварят коридори за хората. Искате ли да поговорим за това, което ще видим?

 

– Когато бях в Алепо, много от репортерите на мейнстрийм медиите искаха доказателство, че съм била точно там при освобождаването на коридорите. Голямата част от този запис е мой, аз бях там и казах, че ще им покажа хуманитарните коридори и когато започнаха проблемите в Гута, имах обаждания от всички централни медии, за да говоря за Гута и това, което им казах, беше че според мен в Гута става същото, което и в Алепо. Не съм в Гута, но това е което стана в Алепо. В Алепо се отварят коридори, за да могат хората да излязат по тях, без да бъдат убити. Ето:

Бяха отворени хуманитарни коридори, цивилните граждани излизат през тях безопасно. Отиваме в Джаб ел Бадр, защото там освобождават хора и ги изтеглят от източната част на Алепо към западната част. Това е Гута днес. Мъже и жени в клетки в Гута, използвани като човешки щит от Джейш Ал Ислам. Това е Гута преди войната.

 

– Може ли да спрем за секунда?

– Джими, как е възможно да не искаме това за Сирия?

 

– Не зная, не разбирам…

 

– Виж това! Защо искаме да видим Сирия в отломки?

 

– И хората мислят, че онези, които са живели в този град, са решили сами да се бомбардират. Това мислят хората в Америка. Били са толкова недоволни от Асад, че са започнали да бомбардират. Не се е случило това. Случи се това, че ЦРУ плати на всички тези терористи да свалят Асад, и те започнаха война. ЦРУ го направи. Така започна тази война. Греша ли?

 

– Не, абсолютно не. И между другото, всички ме питат за сирийците, ако сме знаели, че изглеждат като нас, ако сме знаели, че те са бели хора, защото всъщност сирийците са много бели, ти видя това дете, повечето от тях са руси, затова и много от съседните страни ги мразят. Видяхте, ако си малцинство, ако си алауит или християнин, отиваш в клетката. Слагат твоето християнско дете в торба, в торба за боклук, и слагат надпис „Не пипай! Християнин!“ Виждала съм го с очите си. А ние ги спонсорираме. И ако Асад също напусне Сирия… Не ме интересува Асад. Ако той напусне, ние ще свидетелстваме, най-големия геноцид на християни в Близкия Изток.

 

– Да, хората не осъзнават какво точно става. Точно както стана и в Либия, сега има отворен пазар за роби, убиха хилияди хора… нека видим още малко.

– Това е Дума преди…

 

– Преди. Какво стана в Алепо след освобождението през декември 2016?

 

– Дай ми една секунда тук. След битката за Алепо, в която Алепо пада и Алепо гори, нито една медия не направи нов репортаж какво се случва след това в Алепо. Нека ви кажа какво стана в Алепо. Близо 800000 души се върнаха в Алепо от всички съседни държави и от вътрешността на Сирия. Християните най-накрая можеха да сложат коледно дърво, след 4 години и да отидат на църква. Ето какво стана – хората бяха на улицата, развяваха знамената си, жените сваляха хиджабите, след като бяха покрити насила и тук е част от видеото.

 

– 800 000 бежанци са се завърнали в Алепо?

 

– Да.

 

– Това е изумително.

И 75 училища бяха изградени от декември 2016 до ноември 2017, не зная в момента колко още има, и се чудя дали сме отворили и 5 в Съединените щати?

 

– И казваш, че за това не е имало репортажи в Съединените щати?

 

– Не. Говорехме за Алепо, докато нашите приближени терористи окупираха Алепо. Веднага щом те бяха победени, вече не ни интересува какво става в Алепо.

 

– Алепо не падна, беше освободен. Може би в Гута се случва същото.

 

– Направих това видео две седмици преди да видим абсолютно същите коридори в Гута. Никой не отрази тези коридори. Ние дори го нарекохме шега. Нашето правителство каза, че хуманитарните коридори, предложени от Русия, са шега.

 

– Нека да обясня – за да може невинни хора, жени и деца, да излязат от Алепо, от Гута, да отидат на сигурно място, където няма конфликт и няма да бъдат убити и ти казваш, че западните правителства се подиграват с тази идея за създаването на коридори, по които хората да излязат, така ли?

– Точно така. Обединените нации определиха за зона свободна от полети и всеки път, когато сирийската армия спечели война или битка, било Дир ес Сор, Палмира, Дарея, или Хомс, Обединените нации обявяват зона свободна от полети, за да не могат те да спечелят и да бъдат победители.

 

Това не е теория на конспирацията, просто проследяване на историята, това което става. Знаете ли как се определят тези зони свободни от полети? По видеорепортажи от белите каски за газови атаки, за химически атаки, които са станали точно на място, където сирийската армия печели войната. Но ние не си задаваме тези въпроси. Тук не става дума за Асад, става дума за хората. Сега можем да погледнем в тази перспектива това, което стана в Дума.

 

Правителството няма интерес да прави нищо в Дума. Те се опитваха да освободят останалите места, Сирия печели войната вече от година. Те унищожиха ИДИЛ през септември, напълно ги изхвърлиха от Сирия през септември 2017 и в Дума, която е на 4 километра от Дамаск, те получават снаряди непрекъснато през последните може би 7 години. Така че, с настъплението започнаха да получават много повече снаряди

Близо 1500 деца са умрели в Дамаск от снарядите от Дума. И през тези последни седмици през февруари са пристигали между 30 и 100 снаряда, както и голяма ракета, паднала върху главна сграда, така че сирийското правителство реши да приключи с Гута и да я освободи, защото ако не я освободи от терористите, няма да може да продължи настъплението, защото те се опитват да влязат в столицата.

 

Така че, те започват да хвърлят, както стана и в Алепо, хвърлят листовки, в които пише „Ще дойдем в следващите дни, моля освободете цивилните, пуснете ги да излязат, ще отворим сигурни коридори, това са коридорите, те ще бъдат отворени, няма да стреляме по гражданите и след това ще водим битката между вас и сирийската армия.“ И нашата преса полудя. През февруари чухме, през март слушахме, че Асад и Русия бомбардират като луди Дума и че Дума отново пада, че ние трябва да направим нещо за децата, защото той реши да влезе в Дума. Когато сирийската армия успя да вземе половината от Дума и да я разполови на две, те казаха „Ще отворим коридорите“, но Обединените нации казаха „Край, не! Зона свободна от полети!“ Аз не знам това, но това, което казват хора, които са там, журналисти, приятели, които имам в Сирия, те ми казаха, че използват тези два дена да изведат някои от джихадистите от Дума, преди да завземат целия град. Не само това, след това са успели да изведат 150000, не зная дали искаш да покажеш другото видео…

 

– Да.

 

– 1ви март 2018 година, Западът казва, че коридорите са шега.

– Значи Държавният департамент на Щатите всъщност нарича коридорите „шега“?

 

– Да.

 

– Нарича ги шега, добре…

 

– Това е 1ви март. 40000. Ето какво казват хората, преминаващи от Източна Гута:

 

– Моите деца още са вътре. Дъщерите ми и техните съпрузи са още вътре!

 

– Не се бойте, ще излязат.

 

– ТРЯБВА ДА НИ ОСВОБОДИТЕ ОТ ТЯХ

 

– Те ми взеха къщата насила и ме оставиха бездомна.

 

– Тази жена казва, че децата й са останали там. Как е станало това?

 

– Беше много трудно да се излезе. Това става в Дума на 1ви март, когато те пресичат границата. По принцип е много трудно и много малко хора успяват, те трябва да тичат, да пълзят и тя казва „децата ми са още там“, и тя не иска да застане пред камерата, защото, ако терористите видят лицето й, те все още държат децата й, те я познават, разбирате ли, били са там много време, ще убият децата й. Това казва тя, „взеха ми къщата“ и плаче, но ние не искаме да излъчваме това и всеки път, когато показваме тези бежанци, които бягат от Асад, нека да видим записа, не ни вярвайте веднага, не вярвайте на Джими, не вярвайте на мен, отидете в Гугъл на „бежанци бягат от Асад“, около 80% от тях са мъже в своите ранни 20-30 години, сами, без жени, без деца, търсещи „убежище“ в Европа. Ами тези хора, погледнете ги, те са жени, те са родители с деца, те не лъжат, нямат никаква полза от това, те най-накраят преминават на място, където ще могат да ядат и чуйте техните свидетелства.

 

Откъде си?

 

От Джисрейн. Кучетата ни обградиха и не ни пускаха да минем. Те (терористите) ни избиваха в продължение на 7 години, кълна се в Бог, убиваха ни.

 

Благодарете на Бог за това, че оцеляхте.

 

– Не ни позволиха да си вземем документите. Аз се ожених и нямам брачно свидетелство. Ние бяхме затворници, затворници бяхме.

– Защо не можем да чуем тяхната истина?

 

– Кой засне това видео?

 

– Голяма част от тези видеозаписи са направени от мои приятели, които са сирийци, мои познати, и често правят записи за мен. Някои от тях са истински журналисти, които виждах на предна линия, защото аз бях на предна линия също и някои са от тази сирийска телевизия, а други са чужденци, от Ливан и други страни.

 

– Нека видим още.

 

– Този човек казва „Ужасно е. Измъчват ни без храна. Убиват ни като ни държат без храна.“ „Кълна се, че ни убиват“ „Нека Господ ги срази, както те сразиха нас“ „Те ни унищожиха, унищожиха страната, умориха ни от глад, убиха децата ни.“

Нека се върнем отново на „умерените“ бунтовници, които ЦРУ подкрепя – Ал Нусра, Ал Кайда, ИДИЛ. За тях говорим. Хора извън страната, които идват в страната като терористи, за да свалят Асад и са подкрепяни от Саудитска Арабия и ЦРУ. „Те ни използват като защитен щит и никой не може и да си помисли да си тръгне, ако някой посмее да каже нещо, те го взимат и го екзекутират.“ „ А през това време ние нямаме надежда. Ако ни дадат храна, ядем, ако не ни дадат, гладуваме.“  УМОЛЯВАЛИ СМЕ ГИ ДА НИ ДАДАТ ДА ЯДЕМ. „Кълна се, синът ми беше на 20 дни, когато умря, заради липсата на лекарства“

 

Тези кадри са заснето от мой приятел. Хората ме питат защо сирийците обичат сирийската армия – погледнете ги, те са едни от тях, те са техните хора и техните деца.

 

(ИМАШЕ БОЙЦИ ОТ АЛ НУСРА, КОЕТО Е ТУКАШНАТА АЛ КАЙДА. УБИВАХА ВСЕКИ, КОЙТО ГОВОРИ ПРОТИВ ТЯХ, ВЗИМАХА ГО И ГО УБИВАХА. ТАЗИ ВОЙНА ТРЯБВА ДА СВЪРШИ, СИРИЯ ЗАСЛУЖАВА МИР.)

 

– Имаш ли надежда за Сирия, в момента изглежда, че Асад побеждава и хората ще могат да се завърнат в страната си скоро и точно в този момент те правят тези газови атаки и Щатите започват да бомбардират отново върху тях? Какво мислиш, това е невероятно и когато казваме истината, ти си била там, видяла си го, наричат го теория на конспирацията? Вярно ли е това?

 

– Предизвиквам всеки, който ме

нарича конспиратор, да излезе с доказателства и факти, които оборват записите, които имам. И за всяко едно нещо, което казвам, аз имам истински записи, на първо място, и на второ място, аз пристигнах в Сирия за първи път през февруари 2016 и сирийското правителство имаше контрол само над 35% от територията на страната, останалата част беше завзета от джихадисти или въоръжени групировки и тогава сирийците ми казаха „Не се безпокой, ние ще победим терористите и ще се оправим“ и помня, че не можех да повярвам на техния позитивизъм, те имаха този израз, че ще възкръснат от пепелта като феникс, „Ще построим тази страна отново, защото сме го правили 7000 години, с тези камъни от разрушенията ние ще възстановим домовете си“.

И в един момент си казвах, как е възможно да са толкова позитивни, как е възможно да виждаш, защото няма място за екстремизъм в Сирия и това е една от причините Сирия да е била винаги мразена от някои от съседните държави, защото хората не знаят, но Сирия е светска държава и жените са защитени от конституцията, те не са принуждавани да се забулват нито от религията, нито от обществото. Малцинствата са защитени много повече от всеки друг сириец.

Не само това, вицепрезидентът, обзалагам се, че никой не го знае, вицепрезидентът на Сирия е жена. Съветникът на президента е жена. Председателят на парламента на Сирия е жена. Главният съдия за целия Близък Изток беше жена, беше сирийка. 30% от министерствата в Сирия се ръководят от жени. Повечето директори на училища и гимназии са жени. Сирийците разбират, че половината от страната трябва да се води от жени. Затова можете да ме видите, когато правя репортажи, аз съм по тениска, мога да съм с тесни дрехи, или да не съм, аз съм свободна да бъда както искам. Виждате репортажите на тези двама известни репортери, не искам да ги клеветя, не искам да казвам нищо лошо, те защитават свободата на тези забележителни „предполагаеми“ сирийци от CNN, които бяха напълно забулени, целите в черно, може да се видят само очите им.

 

– Репортери на CNN са напълно забулени в Сирия и ти казваш, че си била там както си си, защо те са го направили?

 

– Защото аз бях в район, който вече беше освободен от терористите, а тя беше в район под техен контрол и призоваваше света за свободата на тези терористи, а свободата на тези терористи означава налагане на фундаментализъм, закона на шариата, при който жените нямат свои права, за образование, за забулване. Най-важното нещо е, че хората не знаят, че Асад въвежда този закон през 2006, когато разбира, че момичета от граничните с екстремистки държави райони, са били принуждавани от родителите си да стоят вкъщи. Той прави този закон, че всяка една сирийска жена трябва да завърши гимназия по закон, иначе тя и баща й ще отидат в затвора.

 

Това е бил най-добрият начин да се защитят жените и това предизвиква революция в Саудитска Арабия, където жените искат същите права. Те питат защо не могат да получават образование. О, не, „харам, харам“. Харам е проклятие, „как може да говориш така“, защото цената на две благородни девойки, което значи две девствени девойки е равна на един обикновен мъж. Това ли искаме за сирийците? Ние вече имаме трудна и сложна позиция в Близкия Изток за жените. Къде са всички жени по света, къде са всички либерали, къде са всичките гейове и лесбийки от цял свят да защитят правата на сирийците? Те няма да те съдят и да те вкарат в затвора ако си гей, разбира се в това общество е трудно, но по конституция те са защитени. Къде сме ние? Защо не защитаваме този напредък, който тази нация е направила?

 

Сега ще ме нарекат апологет на Асад. Знаете ли какво, не ме интересува Асад, аз защитавам хората и това, което народът на Сирия иска сега, независимо дали ни харесва или не, е Асад да остане на власт, защото те са избрали него пред всеки терорист. Те не искат този фундаментализъм и искат да живеят в страна, в която да съжителстват в мир, така както са го правили през всички тези години. Кои сме ние да им налагаме демокрацията, която мислим, че е перфектна и че работи за нас. И кои сме ние да изискваме промяна на режима, защото ще е по-добре за нашия личен интерес в западната политика? И най-накрая, ние не сме длъжни да сме съгласни, ние не сме длъжни да харесваме Асад, ние трябва да уважаваме народа на Сирия и да ги оставим да вземат решението, което те искат. На последните избори през 2013, които бяха открити и наблюдавани от нас, Асад спечели със 78%. Това разстройва ли ни? Или по-скоро бяха 82%, струва ми се, съжалявам. Може би ни разстройва. Накърнява нашите интереси, тръбопроводите, студената война, която още водим с Русия, може би е така. Но ние видяхме, дали е правилно или е грешно, само сирийците трябва да решават.

 

– Това, което хората не разбират е, че ако се отървем от Асад, нещо ще го замени. Ние нямаме заместник на Асад. Както нямаме заместник и в Либия и сега Либия е провалена държава и е рай за терористите и е отворен пазар за роби. Това е, което ЦРУ и САЩ ще направят със Сирия и народът на Сирия казва „Не, ние не искаме това. Асад е нашият водач и ние ще решим кой е нашият водач“. А САЩ и Саудитска Арабия имат друга идея за това кой трябва да управлява Сирия. Това се случва и те не искат ние да го казваме и аз не мога да повярвам, че ти отиваш там, ти отиваш в Сирия и не те е страх, сигурно те е страх, нали?

 

– Знаеш ли, Джими, те са забележителни, нямаш представа. Ще съм там много скоро и ще излъчвам на живо видеорепортажи. Страницата ми на фейсбук и туитър е пълна с директни видеоматериали без монтаж, за да могат хората да разберат какви са сирийците и се извинявам, че не отговорих на въпроса ти дали имам вяра, когато мисля за Сирия. Това, което видях е, че 35% от страната беше под контрола на правителството, а днес 85 % са под правителствен контрол, за една година нещата се обърнаха,  разбира се с помощта на Русия, но най-важното нещо е издръжливостта на хоратa, те не се отказват и най-най-важното нещо са жените на Сирия.

Те са тези, които са научили децата си, мъже и жени, да защитават земята на Сирия, която между другото, това е друго нещо, което светът не знае, те се отнасят към родината си като към майка. И те се отнасят към нея като към живо, дишащо същество. Те казват „Няма да позволя майка ми да бъде разпъната“ и това е причината, поради която има толкова голям брой момичета доброволци да се борят, защото тероризмът ще ни застигне, ние не можем да продължаваме да мислим, че спонсорирайки тези терористи, те ще стоят само там.

 

Така че, аз вярвам и мисля, че само след няколко години ще погледнем назад и ще кажем, Боже мой, не мога да повярвам, че позволихме това да се случи. Но мисля, че ние можем да бъдем това поколение. Можем да станем това поколение, което ще промени нещата, ако се събудим, ако всички ние заговорим едновременно. Кога беше времето, когато мислехме че само правителствата имат власт за всичко? Ние, хората, имаме властта. И това не е движение за революция. Това е движение за пробуждане, за пробуждане на нашата човечна страна, за важните неща, за живота, на който държим, за това какъв свят ще оставим на нашите деца. Защото тези деца, които ние убиваме, могат да бъдат убийците на нашите деца. Искаме ли да продължаваме да изпращаме нашите деца от Съединените щати да се бият във войни? Това устройва ли ни?

– Ние създаваме терористи, казваш. Карла Ортиз, наистина ценя работата, която вършиш, ти работиш повече от мен, аз никога не съм бил в Сирия, никога не съм смятал да ходя и фактът, че ти го правиш направо ме сразява. Наистина ценя това, което правиш, за да можем да имаме информация от първа ръка за това, което става. Благодаря ти много, че го правиш, не знам откъде взимаш кураж за това, но е забележително.

 

– От сирийците, Джими, заклевам се. Нещо, което смятам, че е важно и ти ме попита, когато дойдох тук, понеже сирийският въпрос е толкова голям, защо не бих помислила, че Асад е направил тази химическа атака – защото той печелеше войната, с конвенционални оръжия, и единственото, което би поставило цялата международна общност срещу него, беше използването на химическо оръжие в този район, който беше напълно освободен и бяха останали само джихадистите и все още имат съвсем малко граждани в своя власт. Мисля, че трябва да започнем да си задаваме въпроси. Не се страхувам, добре дошъл си да дойдеш на това пътуване с мен и обещавам, че ще се влюбиш напълно в Сирия, не само този път, но и всеки друг път. Ще показвам своите видеозаписи на живо. Ако ние не знаем кого убиваме, ще продължим да убиваме. Но ако малко се поинтересуваме кои са хората, които убиваме, никога няма да позволим повече убити.

 

– Със сигурност се съгласявам с това. Благодаря ти, Карла Ортиз, благодаря ти за твоята работа и благодаря, че гледахте.

Превод: Екатерина Грънчарова

Виж видеото тук: http://glasove.com/categories/na-fokus/news/chudovishtnite-lyzhi-na-zapada-za-siriya-reportazh-na-karla-ortiz-video