Троян, 14 септември /Даниела Балабанова, БТА/
Над сто заявления от занаятчии, желаещи да се включат в Улица на занаятите на предстоящия Български фестивал на сливата, са постъпили в Община Троян, съобщиха от общинската администрация.
От тази година има нови правила за участие на майсторите, според които в Улица на занаятите се допускат единствено лица, притежаващи майсторско свидетелство или диплома за квалификация в областта на изкуствата или занаятите.
Изборът на занаятчиите и разпределянето на терените се извършва от комисия, назначена от кмета на общината, на база посочената в заявлението информация за предмет на дейност, възможност за демонстрация на занаяти или художествени изкуства, снимков материал на собствените занаятчийски произведения или произведения на художествените изкуства, опит от предишни участия.
Тазгодишното издание ще донесе и допълнителни приходи на Общината, тъй като вече всеки занаятчия ще заплаща такса за участието си на празника.
Керамика, накити, художествени облекла, пирография, сувенири от кожа, икони и много други произведения на български майстори ще бъдат част от Улицата на занаятите. Специално място ще има и за плодовете, чиито празник се отбелязва – сливи, продукти от сливи и сливова ракия, допълват от администрацията.