Плакет на Народно събрание от името на Председателя на парламента Цвета Караянчева връчи народният представител Иван Миховски /ГЕРБ/ на троянския керамик Николай Йовков. Признанието е по повод 70-годишния му юбилей, който той отпразнува на 4 април. Това стана на откриването на Великденска изложба „Троянските майстори“, която се откри на Велика събота в Националното изложение на художествените занаяти в Орешак. Снимка на Иван Миховски.

„Не е случайно, че започваме новия сезон именно с изложба по керамика. Керамиката е една от магнетичните сили, които действат в района и се е превърнала в емблема на троянския край. Троянската керамика е колоритна и жива, тя създава настроение още от пръв поглед.

В изложбата участват 15 автори , които ни разкриват многообразието на своето изкуство чрез 428 експоната. Снимка на Иван Миховски.Наред с доайените Николай Йовков, Марияна Личева, Румен Георгиев са и техните по-млади, но много талантливи колеги Ралица Йовкова, Веселин Стоянов, Надежда Христова, Мартин Киров, Росица Занкова, Марина Илиева, Мария Радоева, Мила Воденичарова и Васко Василев, Силвия Доневска и Магдалена Събчева“, каза директорът на изложението Иван Чакъров. Снимка на Иван Миховски.

Специален гост на „троянските майстори” е художник-керамикът Светлозар Пармаков, който представи своята нова колекция от рисуван порцелан.

Сред гостите, дошли да изразят признанието си към троянските творци, бе и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той бе възхитен от формите и композициите в залите на изложението, Снимка на Иван Миховски.където в момента се провежда и ХХ-ото издание на традиционния Великденски панаир за Снимка на Иван Миховски.произведения на народните художествени занаяти и стоки за бита.